Na prośbę jednej z czytelniczek podaję przepis na mój budyń jaglany. Jest to proste, zdrowe i tanie danie.
Potrzebujemy na 2-3 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- cynamon (według uznania)
- cukier do smaku
Drugi sposób - zagotowuję 2 szklanki mleka, na wrzące mleko wsypuję kaszę i gotuję do miękkości, często mieszając, pod koniec gotowania dokładam jabłka starte i cynamon. Następnie wszystko miksuję blenderem i doprawiam do smaku.
Kasze jaglaną trzeba koniecznie wypłukać, a najlepiej sparzyć wrzątkiem na sicie. Dzięki temu traci ona goryczkę.
Oczywiście można zrobić wersję bez mleczną lub na mleku roślinnym.
od paru dni nic nowego a szkoda
OdpowiedzUsuńDawno nie bylo nowego jadlospisu najlepiej aby byl z przepisami jak co ugotowac! Zagladam na bloga i czekam na nowe porady i pomysly,
OdpowiedzUsuńKupiłam niedawno kaszę ( pierwszy raz w życiu-ale bez szału) w związku z tyn przepisem bo zrobił na mnie wrazenie - prosty a brzmi zdrowo i smacznie- i oto właśnie zajadam sie jaglanym budyniem i nie mogę sie nacieszyć jakie to dobre- mam cukrzycę ciążową i nie moge słodyczy a same jabłka z kaszą i cynamonem w zupełności zaspakajają głód słodyczy- dzięki (=
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) Zdrówka życzę!!
Usuń