Tą zupę lubię jednak odrobinę tłustą jeść, choć jak nie ma funduszy to gotuję bez mięsa, jak to mawiają "krawiec, kraje jak mu........"
Jak mam kostki po rozbiorze półtuszy to gotuję na tych kostkach, czasem na porcji rosołowej, a czasem tylko na przesmażonej cebuli na tłuszczu jaki akurat mam pod ręką.
Do zupy potrzebujemy:
- białą kapustę (u nas zazwyczaj 1/2 główki, druga część użyta jest na surówkę)
- 8 ziemniaków
- cebula
- mięso (opcjonalnie i rodzaj dowolny)
- tłuszcz do smażenia
- 4 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- łyżeczka lubczyki suszonego
- sól, pieprz do smaku
Ja dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy(na oko, mniej niż do pomidorowej, nie może być za kwaśna) i kminek, który daje taki specyficzny posmak. I jak do każdej zupy dużo zielonego i lekką zasmażkę. Mięso z racji diety- nie, a wychodzi pyszna.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis na kapuśnik, właśnie go wczoraj ugotowałam wyszedł super. Lubie jak podajesz co i ile użyć aby wyszło dobre. Czy robiłaś już wedlinę drobiową? Pekolwane i pieczone z Twojego przepisu juz robiłam i sa akurat. Niczego im nie brakuje. Pozrdawiam. PS. a komentarzami typu że lista jadłospisu nie wiarygodna się nie przejmuj. Ja chętnie z twoich jadłspisów korzystam i z list tam zawartych. Patrzę na ilość produktów a nie na cenę. To przecież normalne,że u każdego cena wyjdzie inna, ceny są w Polsce rózne i często mammy dane produkty własne. A czy mogabyś jak zamieczasz nowe danie dac od razu przepis. To się bardzo sprawdza w gotowniu.Aga
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale na dal nie zrobiłam wędliny drobiowej.
UsuńNie masz za co przepraszać. Ja lubię korzystać z Twoich przepisów. Są one spawdzone a zarazem smacznie z nich wychodzi jedzonko. Tak więc jak coś nowego masz w jadłospisie to daj przepis. Pozrdawiam Aga.
UsuńWłaśnie skończyłam gotować tę pyszną zupkę. Ugotowałam z mięskiem z kurczaka i kaszą jęczmienną, która została nam z wczoraj i jest super treściwa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń