Chleb bez mąki i drożdży
Mąż przyniósł od znajomych bochenek chleba. Chleb był upieczony bez mąki i drożdży, bardzo mnie to zaciekawiło więc postanowiłam upiec taki sama. Przeszukałam internet i trafiłam tam na kilka różnych przepisów, odrobinę zmodyfikowałam go i powstał mój chleb bez mąki :) Może go również jeść syn będący na diecie bezpszennnej.
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- szklanka łuskanego słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- łyżka miodu
- 5 łyżek oleju
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Składniki suche wymieszać razem w misce. Wodę, olej, miód zmieszać w drugiej, następnie połączyć składniki mokre z suchymi. Masę przełożyć do keksówki, zawinąć folią i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odwijamy folię i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu jak popukamy w chleb powinien wydawać odgłos jak byśmy pukali w pudełko. Ja wyłożyłam foremkę papierem, więc ostrożnie wyjęłam chleb zaraz po upieczeniu, w innym wypadku polecam poczekać, aż przestygnie i dopiero wyjąć. Kroimy już zupełnie ostudzony. Przechowuję go w lodówce, zawinięty w ściereczkę. Do chleba można dodać suszone śliwki, żurawinę, rodzynki, zamiast dyni migdały lub orzechy.
Nieciekawie ten chleb wyglada, ale moze dobrze smakuje .jadlospis bardzo fajny a co Pani gotowala w ostatnich dniach?
OdpowiedzUsuńwręcz przeciwnie, chlebek wygląda bardzo ciekawie, dziękuję za inspirację
UsuńJest to chleb tylko z ziaren, więc nie przypomina zwykłego chleba. :)
OdpowiedzUsuńPłatki stanowią lepiszcze a ogólnie klocek ziarnisty. Mam pomysł by płatki zmielić i dać troszkę drożdży.
OdpowiedzUsuń