Dziś rozpoczynam swój 3 dzień bezmięsny, wyjmuję swoje przepisy z okresu jak najstarszy syn był na diecie wegetariańskiej (zalecenie lekarza), ale on był na pełnej, takiej nie oszukiwanej jak moja. On nie jadł nic co pochodziło od zwierząt.
Dziś na obiad będą pierogi z pieczarkami, lekko oszukiwane. Przyznam, że muszę bardzo dokładnie zanalizować moje menu, by było wartościowe, a jednocześnie niedrogie. Korzystam z wcześniejszych doświadczeń, gdy dieta syna była nadzorowana przez specjalistę, ale niestety są to często dania nie na moją kieszeń, więc je modyfikuję. Jutro robię fasolkę po bretońsku bez mięsa. :)
Produkty na farsz:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka oleju/oliwy/masła
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 150 g mąki
- 100 g margaryny
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta: posiekać margarynę z mąką i solą, dodać śmietanę/jogurt i wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce około 1/2 godziny.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm, wycinamy koła (jak na pierogi), napełniamy farszem i zalepiamy. Pieczemy przygotowane pierogi w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Super smakują z sosem pomidorowym lub z czerwonym barszczykiem :)
Ooo,bardzo ciekawy ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDoprecyzujmy- nie jedząc mięsa jesteś wegetarianką , nie jedząc mięsa i produktów odzwierzęcych jesteś weganką. To są dwie różne diety i jedzenie jajek czy sera,nie spowoduje że jesteś na "oszukanej wegetariańskiej diecie"
Czuję się pocieszona, bo bez jaj i sera to odpada. :)
Usuńbardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńdzekuje ;)