środa, 26 marca 2014

Kotlety z fasoli i płatków owsianych


Wiele dań bezmięsnych powstaje w mojej kuchni tak od  ręki, wymyślam na bieżąco. Wczoraj zrobiłam kotlety z białej fasoli. Potraktowałam fasolę jako produkt bazowy jak mięso mielone i dalej postępowałam jak przy zwykłych kotletach, no nie całkiem zwykłych, bo były bez bułki i nie panierowane bułką. 


Użyłam:
  • 400 g suchej, drobnej fasoli
  • 4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 jajko (spokojnie można dodać łyżkę siemienia lnianego mielonego zamiast jajka)
  • 1 cebulę
  • pieprz, sól. liść laurowy
  • otręby owsiane do panierowania
  • olej do smażenia
Namoczyłam dzień wcześniej fasolę na noc, następnie ugotowałam ją z liściem laurowym (lubię jego posmak), odcedziłam fasolę i odstawiłam do wystudzenia (wodę zostawiłam na wszelki wypadek gdy by masa była za sucha można jej dodać). Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i lekko zeszkliłam na oleju. Fasolę zmieliłam blenderem (oczywiście bez liścia) i dodałam do niej cebulę, jajko/siemię, płatki owsiane, wymieszałam i doprawiłam do smaku. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na złoty kolor kotlety panierowane w otrębach owsianych. Do tego zrobiłam sos pomidorowy na ostro i surówkę z białej kapusty z rodzynkami i majonezem. Polecam gorąco takie danie. Tanie i smaczne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"