Zupa z zielonego groszku
Zrobiłam zupę z mrożonego zielonego groszku, rodzinie smakowała, więc podaję przepis.
Potrzebujemy:
- paczkę mrożonego groszku (około 450 g)
- 4 ziemniaki
- włoszczyznę (ja włożyłam dwie garście mrożonej włoszczyzny)
- 2 cebule
- łyżka masła/oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz, sól do smaku
- opcjonalnie starty ser żółty (tak po łyżce na osobę)
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, wrzucamy posiekany drobno czosnek, a na to startą na tartce włoszczyznę i groszek, całość zalewamy gorącą woda i dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Następnie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Całość miksujemy, na talerzy posypujemy startym serem. Zupę przygotowuje się około 35 minut. Można ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego.
@Oszczędzanie,
OdpowiedzUsuńjesteś bardzo produktywna! W minionym roku 242 wpisy, w tym już 42. Do tego z łatwością znajduję u Ciebie coś ciekawego do przeczytania, mimo że generalnie nie przepadam za blogami okołokulinarnymi ;)