sobota, 15 marca 2014

Zupa z zielonego groszku


Zrobiłam zupę z mrożonego zielonego groszku, rodzinie smakowała, więc podaję przepis. 


Potrzebujemy:
  • paczkę mrożonego groszku (około 450 g)
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyznę (ja włożyłam dwie garście mrożonej włoszczyzny)
  • 2 cebule
  • łyżka masła/oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • pieprz, sól do smaku
  • opcjonalnie starty ser żółty (tak po łyżce na osobę) 
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, wrzucamy posiekany drobno czosnek, a na to startą na tartce włoszczyznę i groszek, całość zalewamy gorącą woda i dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Następnie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Całość miksujemy, na talerzy posypujemy startym serem. Zupę przygotowuje się około 35 minut. Można ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego. 

1 komentarz:

  1. @Oszczędzanie,

    jesteś bardzo produktywna! W minionym roku 242 wpisy, w tym już 42. Do tego z łatwością znajduję u Ciebie coś ciekawego do przeczytania, mimo że generalnie nie przepadam za blogami okołokulinarnymi ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"