wtorek, 11 marca 2014

Tania i zdrowa propozycja śniadaniowa


Kolejny dzień na diecie bezmięsnej, kolejne dania. Trochę czuję się nie fajnie od wczoraj, niestety dopadła mnie już moja wiosenna alergia. Chyba czas na wizytę u alergologa, wiosna to u mnie piękny i jednocześnie przekichany (dosłownie) czas. 
Ale do rzeczy, wymyślam sobie śniadanka bez mięsa, staram się by były wartościowe, mogła bym zjeść chleb z dżemem i też było by tanio i bez mięsa, ale nie o to przecież chodzi. 

Użyłam: 
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych (niesłodzone)
  • 2 łyżki płatków owsianych (zalewamy na noc wrzątkiem)
  • 2 łyki otrębów pszennych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 szklanki i tu można dowolnie - mleko, jogurt, mleko roślinne
  • opcjonalnie owoce suszone, pestki słonecznika, dyni, siemienia lnianego
Wszystkie składniki suche mieszam w miseczce, zalewam mlekiem/jogurtem i dokładam miód. Śniadanko bogate w błonnik, sycące, zdrowe i niedrogie. Obecnie u mnie hit śniadaniowy numer 1. :) Dziś nakarmiłam nim męża rano, powiedział, że w pierwszej chwili dziwny smak, ale potem smakuje dobrze, syci i daje energię. Czyli ma to co śniadanie mieć powinno. 

2 komentarze:

  1. Witaj;)!Wartościowe śniadanko, tylko pamiętaj by zawsze płatki zalać już na noc,wtedy to rzeczywiście wartościowy pokarm-uzupełniający dietę w wapń! Natomiast jeśli tego nie zrobisz, a zalejesz dopiero rano, niestety dzieje się dokładnie na odwrót;(ponieważ nasz organizm nie trawi surowych płatków zbóż i by to zrobić pobiera wapno z kości;( Pozdrawiam gorąco. Wegetarianka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną radę! Już dopisuję w przepisie by ktoś nie popełnił błędu.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"