czwartek, 27 marca 2014

Pasta do kanapek z soczewicy czerwonej


Myślę, że wiele propozycji kuchni wegetariańskiej warto rozważyć w sytuacji gdy mamy ograniczone zasoby finansowe. Wcześniej myślałam, że to dość kosztowna dieta, ale myliłam się. Dziś zrobiłam pastę z czerwonej soczewicy, jest to wartościowe danie, bo soczewica jest skarbnica np. witamin z grupy B, jakże bardzo potrzebnej nam w obecnym trybie życia. Witamina B koi nerwy, wspomaga metabolizm, wspomaga koncentrację. Znajdziemy ją głównie w warzywach strączkowych. Polecam zjadanie ich jak najwięcej, dodatkowo zawierają dużo błonnika. Pamiętajmy, by w chwili gdy zwiększamy ilość błonnika w naszej diecie zwiększyć ilość spożywanych płynów. Wiele osób skarży się na zaparcia i wzdęcia, po wprowadzeniu do diety np. pieczywa razowego. A przyczyna bywa banalna - za mało płynów i wszystko nam się zatyka zwyczajnie w jelitach. Ale do rzeczy, miał być przepis na pastę:) 


Potrzebujemy:
  • szklankę suchej soczewicy 
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka oliwy/oleju
Gotujemy soczewicę w szklance osolonej wody przez około 15 minut (oczywiście gotujemy w garnku, a nie w szklance :)). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i siekamy, ugotowaną ostudzoną soczewicę miksujemy z cebula, czosnkiem, oliwą i przyprawami. Ja używam ręcznego blendera do miksowania. Odstawiamy pastę do lodówki na około 30 minut i gotowe. Pastą możemy smarować chleb, grzanki lub użyć jako dip. Koszt takiej pasty to około 3,5 zł.  Smacznego i na zdrowie!!

2 komentarze:

  1. my lubimy też pasty z jaglanki - np ze słonecznikiem (gotuję go razem z kaszą) albo jeszcze z suszonymi pomidorami, potem miksuję z oliwą ew troche rozcieńczam wodą. O ile pasty z soczewicy smakują głównie mi, dzieciom średnio, to te z jaglanki jedzą bardzo chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hejka!

    Bardzo ciekawy przepis:) Moja żona robi coś bardzo podobne! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"