czwartek, 28 marca 2013

Przepis na domowy zakwas na żurek

Zakwas na żurek

 200 g mąki żytniej (ja daję razową, taką co sama ziarno mielę, nie robiłam jeszcze na chlebowej)
1 l wody przegotowanej i ostudzonej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu

 Wszystko razem mieszam w słoiku, przykrywam szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba mieszać. Zakwas na żurek jest gotowy po około 5 dniach. Większość dodaje skórkę od chleba, ja nie dodaję i jak dla mnie jakość zakwasu nie traci na tym. Wiem, że niektóre osoby zgłaszają, że ze skórką potrafi spleśnieć zakwas, nie wiem, nie próbowałam ze skórką, więc nie wypowiem się na ten temat. 

1 komentarz:

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"