Zakwas na żurek
200 g mąki żytniej (ja daję razową, taką co sama ziarno mielę, nie robiłam jeszcze na chlebowej)
1 l wody przegotowanej i ostudzonej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
Wszystko razem mieszam w słoiku, przykrywam szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba mieszać. Zakwas na żurek jest gotowy po około 5 dniach. Większość dodaje skórkę od chleba, ja nie dodaję i jak dla mnie jakość zakwasu nie traci na tym. Wiem, że niektóre osoby zgłaszają, że ze skórką potrafi spleśnieć zakwas, nie wiem, nie próbowałam ze skórką, więc nie wypowiem się na ten temat.
200 g mąki żytniej (ja daję razową, taką co sama ziarno mielę, nie robiłam jeszcze na chlebowej)
1 l wody przegotowanej i ostudzonej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
Wszystko razem mieszam w słoiku, przykrywam szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba mieszać. Zakwas na żurek jest gotowy po około 5 dniach. Większość dodaje skórkę od chleba, ja nie dodaję i jak dla mnie jakość zakwasu nie traci na tym. Wiem, że niektóre osoby zgłaszają, że ze skórką potrafi spleśnieć zakwas, nie wiem, nie próbowałam ze skórką, więc nie wypowiem się na ten temat.
Ja robię zakwas na płatkach owsianych.
OdpowiedzUsuń