środa, 28 sierpnia 2013

Zupa z cukinii


Została mi cukinia, więc dziś czas na zupę z cukinii. Nawet nie mam pojęcia, jak się robi taką klasyczną zupę, ja robię tak na mój gust i smaki domowników.

Do ugotowania takiej zupki użyłam:
  • 2 cukinii
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, lubczyk, pieprz i tymianek
Podduszam posiekaną cebulę i czosnek na maśle, dorzucam do niej pokrojoną w kostkę cukinię (bez gniazd nasiennych, ale nie obieram jak jest miękka skórka), chwilkę duszę, aż cukinia zrobi się szklista, zalewam gorącą wodą i dorzucam ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Jak już warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem i doprawiam do smaku. Smaczna jest z dużą porcją marchewki, ale niestety młodszy syn jest uczulony, więc nie dokładam. Wcześniej ścierałam marchew i dokładałam razem z ziemniakami. Szybka, tania i zdrowa zupa z cukinii :)

5 komentarzy:

  1. Ja zawsze mylę co to cukinia, a co kabaczek:) Ostatnio odkryłam, że zawsze uważałam odwrotnie, ale teraz to już tak się zakręciłam, że sama nie wiem:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kabaczek i cukinia to to samo :)
    Są tylko różne rodzaje tego warzywa (tak jak różne są dynie), a nazwa zależy od regionu Polski.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że zupełnie nie pamiętam jakiego dokładnie rozmiaru była cukinia chyba coś koło 25 cm, ale ilość cukinii zmienia gęstość zupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie gotuję zupkę. Czy ma Pani pomysł na wykorzystanie gniazd nasiennych? I dlaczego należy je usunąć?

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"