poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Papryka w sosie słodko-kwaśnym (w słoiki na zimę)


Prosicie o przepisy przetworów na zimę, oto jeden z nich - odkrycie z zeszłego roku. Przepis ten dostałam od mamy, mama od znajomej itd. I wszystkim on odpowiada.
Paprykę tak przygotowaną można wykorzystać do szybkiego dania, np. podsmażamy filet z kurczaka lub mielone mięso, na to wykładamy taką paprykę i mamy gotowy sos do ryżu/makaronu. Chwila pracy i domowy obiad gotowy. Nam smakuje również jako dodatek do kanapek i do obiadów.  


Potrzebne nam jest:
  • 6 kg papryki
  • 12 cebul
  • 8 łyżek soli
Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na pasujący nam rozmiar. Cebulę obieramy, siekamy, wszystko razem mieszamy z solą i odstawiamy na 6 godzin.

Następnie przygotowujemy:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki oleju
  • 3 szklanki cukru
  • 4 koncentraty pomidorowe (małe słoiczki)
Zagotowujemy wszystko, następnie dokładamy paprykę z cebulą i zagotowujemy, ale nie gotujemy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.
Ja, po wyjęciu z pasteryzowania, odstawiam słoiki do góry dnem i tak zostawiam do wystygnięcia. 



6 komentarzy:

  1. Witaj. Mam pytanie: czy odsączasz paprykę z cebula z ewentualnej wody jaka powtanie po tych 6 godzinach czy wszystko dajesz do zalewy?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, a mogłabyś wrzucić przepis na przetwory - ogórki kiszone albo coś z aronią? pozdrawiam S

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za przepis, chętnie wypróbuję - u nas papryka też jako dodatek do obiadku zimą schodzi. czekam na następne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sloiki, sloikami, ale nie samym szkłem vzlowiek zyje hihi a gdzie cotygodniowy jadlospis? I ja tu mam gotowac jak nie wiem co hihi bardzo prosze o nowe menu ;) pozdrawiam, Agi

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja też czekam na jadłospis i inspirację.
    Pozdrawiam,
    A.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"