Prosicie o przepisy przetworów na zimę, oto jeden z nich - odkrycie z zeszłego roku. Przepis ten dostałam od mamy, mama od znajomej itd. I wszystkim on odpowiada.
Paprykę tak przygotowaną można wykorzystać do szybkiego dania, np. podsmażamy filet z kurczaka lub mielone mięso, na to wykładamy taką paprykę i mamy gotowy sos do ryżu/makaronu. Chwila pracy i domowy obiad gotowy. Nam smakuje również jako dodatek do kanapek i do obiadów.
Potrzebne nam jest:
- 6 kg papryki
- 12 cebul
- 8 łyżek soli
Następnie przygotowujemy:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki oleju
- 3 szklanki cukru
- 4 koncentraty pomidorowe (małe słoiczki)
Ja, po wyjęciu z pasteryzowania, odstawiam słoiki do góry dnem i tak zostawiam do wystygnięcia.
Witaj. Mam pytanie: czy odsączasz paprykę z cebula z ewentualnej wody jaka powtanie po tych 6 godzinach czy wszystko dajesz do zalewy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wszystko dodaję do zalewy.
OdpowiedzUsuńWitaj, a mogłabyś wrzucić przepis na przetwory - ogórki kiszone albo coś z aronią? pozdrawiam S
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, chętnie wypróbuję - u nas papryka też jako dodatek do obiadku zimą schodzi. czekam na następne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSloiki, sloikami, ale nie samym szkłem vzlowiek zyje hihi a gdzie cotygodniowy jadlospis? I ja tu mam gotowac jak nie wiem co hihi bardzo prosze o nowe menu ;) pozdrawiam, Agi
OdpowiedzUsuńI ja też czekam na jadłospis i inspirację.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
A.