piątek, 30 sierpnia 2013

Przetwory z ogórków na zimę


Co roku robię sporo przetworów z ogórków na zimę. W zeszłym roku robiłam po za ogórkami kiszonymi - konserwowe, w zalewie z curry, chili. Zostało mi kilka słoików, bo zapakowałam na zimę około 35 kg ogórków. W tym roku zrobiłam mniej ogórkowych przetworów, bo już tylko z 14 kg ogórków. 


Ogórki kiszone na zimę w słoiki (proporcje na jeden litrowy słoik)
  • ogórki umyte
  • woda około 1/2 litra
  • czosnek 2 ząbki
  • korzeń chrzanu kawałek 4 cm
  • sól 1/2 łyżki
  • kwiaty kopru 2 sztuki
  • liście winogron/czarnej porzeczki lub wiśni 1-2 sztuki
Wkładamy ciasno ogórki do wyparzonych słoików, pomiędzy układamy obrane ząbki czosnku, kwiaty kopru, chrzan. Robimy zalewę - wodę z solą zagotować, przestudzić do 70 stopni i zalewamy ogórki. Zakręcamy słoik i odstawiamy (ja stawiam na blacie kuchennym na ścierce i przykrywam ścierką) na około 8-10 dni. Po tym czasie dokręcam słoiki i pasteryzuję około 15 minut. Po wyjęciu z pasteryzacji odstawiam słoiki do góry dnem, jak wystygną można odstawić do przechowywania. Ogórki wykonane w ten sposób przechowują mi się spokojnie 2-3 lata nawet. 

Ostre pikle z ogórków
  • 1 kg wyrośniętych ogórków
  • 60 g soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy z kolendrą 
  • 150 g cukru
Ogórki obieramy i wycinamy komorę nasienną. Kroimy w grubsze słupki, solimy i odstawiamy na 4-6 godzin. Następnie odlewamy sok z ogórków, układamy je w słoikach, przekładając ząbkami czosnku. Zalewę przygotowujemy z wody, cukru i octu, zagotowujemy i zalewamy ogórki, następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut. Odstawiamy oczywiście do góry dnem do wystygnięcia. Wieczko słoika powinno być wklęsłe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"