środa, 26 czerwca 2013

Bezglutenowe ciasto z truskawkami


Dziś dawno obiecany przepis na bezglutenowe ciasto z truskawkami.




Potrzebne nam będzie:

  • 4 jajka kurze 
  •  1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 łyżki oliwy z oliwek lub stopionego masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek
  • cukier puder do posypania

  

 W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem na białą, gładką masę.  Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki (oliwę, wodę, ocet). Wszystko razem miksujemy, dodajemy mąki z proszkiem i aromatem, dokładnie mieszamy całość. Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy. Na wierzch układamy truskawki. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C Pieczemy ok. 50 min.  Trzeba sprawdzać patyczkiem, czas pieczenia może się odrobinę różnić w zależności od piecyka. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Zrobiłam. Wyszło pyszne! Następne zrobię ze śliwką.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"