Dziś dawno obiecany przepis na bezglutenowe ciasto z truskawkami.
Potrzebne nam będzie:
- 4 jajka kurze
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub stopionego masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek
- cukier puder do posypania
W misce ucieramy
mikserem jajka z cukrem na białą, gładką masę. Następnie dodajemy
wszystkie mokre składniki (oliwę, wodę, ocet). Wszystko razem miksujemy, dodajemy mąki z proszkiem i aromatem, dokładnie mieszamy całość. Wlewamy ciasto do
posmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy. Na wierzch układamy truskawki. Nagrzewamy piekarnik
do 190 st. C Pieczemy ok. 50 min. Trzeba sprawdzać
patyczkiem, czas pieczenia może się odrobinę różnić w zależności od piecyka. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!
Zrobiłam. Wyszło pyszne! Następne zrobię ze śliwką.
OdpowiedzUsuń