poniedziałek, 3 czerwca 2013

Sałatka z jaj i pomidorów


Nadszedł czas kolorowego jedzenia. Jak my tęskniliśmy za tymi barwami :). W piątek przypadkiem udało nam się kupić pomidorki w cenie 3 zł za kilogram, więc ciach do koszyka. W sobotę mieliśmy wieczorem gości, więc wymyśliłam szybką sałatkę. W ogródku pojawiła się już świeżutka sałata, więc też się przydała do dania. Sałatka to moja pełna improwizacja, pochwalę się, że została skonsumowana jako pierwsza. Zatem mogę z czystym sumieniem polecić jako szybkie i niedrogie danie.




Potrzebujemy:
  • 3-4 małe pomidory lub 2 większe, pokrojone w grubszą kostkę
  • 3-4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • mała główka sałaty
  • słonecznik/sezam przeprażony na suchej patelni
  • łyżka majonezu
  • pieprz
Układamy na talerzu umytą, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, na nią rozkładamy pomidory pokrojone w kostkę, następnie posypujemy cebulką i przyprawiamy mielonym pieprzem. Na to układamy jaja pokrojone w ćwiartki i dekorujemy majonezem i nasionami. Zdrowa, smaczna, szybka i niedroga sałatka. Czego można chcieć więcej :) 

2 komentarze:

  1. ja polecam podobną warstwami w misce brokuł ugotowany al dente na parze, pomidor, jajka w plasterkach, na to feta (nie musi być koniecznie) i sosik śmietana + majonez. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, z brokułami jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"