sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto owsiane - bezpszenne


Jakiś czas temu znalazłam ciasto owsiane na blogu dziewczyny, która jest na diecie bezglutenowej, ale tworzy również przepisy z owsa. Jak dla mnie to super pomysł, bo mój syn nie ma celiakii, ale alergię na pszenicę i żyto. Zawsze to ciekawe urozmaicenie, a i koszt takiego ciasta jest niższy, niż na miksie bez pszennym. 



Potrzebne jest nam:
  • 200 g płatków owsianych (zmielonych)
  • 170 g cukru
  • 1 jogurt mały naturalny
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku
Jajka ubić z cukrem, dodawać po jednej łyżce jogurtu i płatków. Przełożyć ciasto do formy (keksówka), piec 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto nie jest puszyste, ale bardzo smaczne. Oczywiście nie jest bezglutenowe, ale bez pszenne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"