Z racji, że nasz syn nie może jeść niczego z mąką pszenną, powstał problem z lodami. Niewielu producentów umieszcza dokładną informację o składzie, a tym bardziej informację dla alergików. Znaleźliśmy oczywiście i takie, które mają tę informację bardzo rzetelnie podaną, ale problem w tym, że lody te kosztują około 15 zł za litr, a dla naszej piątki to akurat na jeden deser. Zaczęliśmy się zastanawiać jak wybrnąć z sytuacji. Lubimy lody, nie chcemy z nich rezygnować, więc znaleźliśmy rozwiązanie. Zakupiliśmy maszynę do robienia lodów - koszt 100 zł. I tak zaczęła się lodowa przygoda w naszym domu.
Oto jeden z naszych lodów, były zrobione z okazji Dnia Dziecka. Dzieci uwielbiają banany, więc wybrały wersję bananową.
By wyprodukować takie lody potrzebujemy:
- 300 gram pulpy bananowej (obrane i pogniecione banany)
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- odrobina soku z cytryny
Banany (ja rozdrobniłam blenderem) skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Mieszamy i dodajemy mleko, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, następnie przelewamy do maszyny. Jeśli chcemy zrobić te lody nie posiadając maszyny, to wkładamy do zamrażalnika i co około 20 minut mieszamy masę i odkładamy ponownie do zamrażarki. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż uzyskamy zadowalający nas efekt. Smacznego!!!!
Nie polecam długotrwałego przechowywania lodów domowych w zamrażarce, lody te nie posiadają chemicznych spulchniaczy i stają się twarde, powstają wyczuwalne kryształki.
o Dzięki Kobieto za przepis tylko się zastanawiam czy np ..z puszki ananas albo brzoskwinia też chyba się nadają zamiast bananów do lodów bez maszyny ?
OdpowiedzUsuńDo owoców innych niż banany dobrze jest dodać śmietanki 30% i jaja, banany zagęszczają.
OdpowiedzUsuń