czwartek, 20 czerwca 2013

Trsukawkowe ciasto


Nadszedł wyczekany truskawkowy czas!! Truskawki zaczęły mieć akceptowalną cenę (płaciłam po 3 zł za kg), więc możemy truskawkowe szaleństwo rozpocząć. Niestety cena 5-7 zł za kilogram, to było sporo, bo dla 5 osób kilogram to najwyżej do lodów zrobienia ;) Wczoraj było ciasto truskawkowe w dwóch wersjach glutenowej i bezglutenowej, przepis na to drugie podam później. Dziś przepis na ciasto truskawkowe z kruszonką. 





Potrzebne nam będzie
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 200 g mąki 
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1/2 kg truskawek

Kruszonka
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia do mokrych składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Ułożyć truskawki. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać kruszonką ciasto. Piec 45-50 min. w 180°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"