środa, 3 kwietnia 2013

Chleb bezglutenowy - przepis



Próbowałam różnych przepisów, piekłam chleby bez użycia mieszanek bezglutenowych, ale niestety chleb się kruszył, albo był twardy. Syn musi zabrać kanapkę do szkoły więc dla jego komfortu chleb musiał spełniać kilka warunków - nie rozpadać się, wyglądać tak jak zwyczajny chleb, być smaczny. Prób było wiele, ale udało nam się trafić na warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej (Marlenko dziękujemy) i tam właśnie piekłam chleb który spełnił wszystkie warunki jakie stawiał syn względem chleba. Można by uznać, że dziecko marudzi, ale z drugiej strony i tak ma wiele ograniczeń dietetycznych, więc dlaczego ten jego chleb powszedni ma być niesmaczny lub rozsypujący się w dłoniach. 

Przepis na chleb bezglutenowy
  • 1/2 kg mixu bezglutenowego (my używamy miksu Schar B)
  • 1/2 l. letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajo
  • ziarna według uznania - słonecznik, dynia, siemię. Można też dodać posiekaną cebulę, kminek zależnie jakie mamy upodobania kulinarne. 
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Wylewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy chleb w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecyk rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, ale kroimy dopiero po ostygnięciu. Jak chleb zupełnie wystygnie (po kilku godzinach), kroję go na kromki i mrożę po cztery, dzięki temu syn ma ciągle świeży chleb. Chleb po rozmrożeniu jest tak samo smaczny jak zaraz po upieczeniu. 

6 komentarzy:

  1. Piękny chlebuś i widzę ze ziarenkami nawet też a czemu on taki biały na wierzchu czy to może wina zdjęcia no ja jutro wieczorkiem wyjmę zakwas a pojutrze będę piekła chlebek na zakwasie oby tym razem się udał. .Pozdrawiam M...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb tak ma, ciężko go przypiec od góry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, dziękuję serdecznie za przepis, o który wcześniej prosiłam! No i w ogóle chętnie spróbuję innych przepisów bezglutenowych, jeśli tylko wpadnie coś Pani do głowy ;) Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ja upieklam ten chlebek pierwszy raz tylko dodalam rózne maki gryczana,kukurydziana,ryżowa i chlebek wyrosł jest dobry wszystko wyglada jakby bylo dobrze tylko że jakby ta mokry był czy tak ma wygladac chleb bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb bezglutenowy jest inny - cięższy, zbity. Może następnym razem daj mniej mąki ryżowej.
    Życzę powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis! Pozostało teraz zaopatrzyć się w mąki niepszenne ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"