Próbowałam różnych przepisów, piekłam chleby bez użycia mieszanek bezglutenowych, ale niestety chleb się kruszył, albo był twardy. Syn musi zabrać kanapkę do szkoły więc dla jego komfortu chleb musiał spełniać kilka warunków - nie rozpadać się, wyglądać tak jak zwyczajny chleb, być smaczny. Prób było wiele, ale udało nam się trafić na warsztaty kulinarne dla osób na diecie bezglutenowej (Marlenko dziękujemy) i tam właśnie piekłam chleb który spełnił wszystkie warunki jakie stawiał syn względem chleba. Można by uznać, że dziecko marudzi, ale z drugiej strony i tak ma wiele ograniczeń dietetycznych, więc dlaczego ten jego chleb powszedni ma być niesmaczny lub rozsypujący się w dłoniach.
Przepis na chleb bezglutenowy
- 1/2 kg mixu bezglutenowego (my używamy miksu Schar B)
- 1/2 l. letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajo
- ziarna według uznania - słonecznik, dynia, siemię. Można też dodać posiekaną cebulę, kminek zależnie jakie mamy upodobania kulinarne.
Piękny chlebuś i widzę ze ziarenkami nawet też a czemu on taki biały na wierzchu czy to może wina zdjęcia no ja jutro wieczorkiem wyjmę zakwas a pojutrze będę piekła chlebek na zakwasie oby tym razem się udał. .Pozdrawiam M...
OdpowiedzUsuńTen chleb tak ma, ciężko go przypiec od góry :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, dziękuję serdecznie za przepis, o który wcześniej prosiłam! No i w ogóle chętnie spróbuję innych przepisów bezglutenowych, jeśli tylko wpadnie coś Pani do głowy ;) Małgorzata
OdpowiedzUsuńWitam ja upieklam ten chlebek pierwszy raz tylko dodalam rózne maki gryczana,kukurydziana,ryżowa i chlebek wyrosł jest dobry wszystko wyglada jakby bylo dobrze tylko że jakby ta mokry był czy tak ma wygladac chleb bezglutenowy?
OdpowiedzUsuńChleb bezglutenowy jest inny - cięższy, zbity. Może następnym razem daj mniej mąki ryżowej.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia
Dziękuję za przepis! Pozostało teraz zaopatrzyć się w mąki niepszenne ;)
OdpowiedzUsuń