poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pasta z wędzonej makreli do kanapek


Moje dzieci uwielbiają ją, jak trafię na promocję makreli, to od razu kupuję kilka i wrzucam do zamrażarki. Makrela jest tłustą rybą i nie traci walorów smakowych po rozmrożeniu. 
W zeszłym tygodniu udało mi się kupić w dobrej cenie makrelę - 12 zł/ kg (promocja w Makro), więc kupiłam pięć, sporych rybek i ciach cztery do zamrażarki. Mam teraz zapas na 4 pasty :) 




Pasta z wędzonej makreli 

  • jedna makrela wędzona
  • jedna mała cebula lub szczypiorek
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • łyżka majonezu lub oliwy 
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • pieprz
  • opcjonalnie - kukurydza konserwowa
Obieramy makrelę dokładnie czyszcząc z ości, następnie rozgniatamy widelcem. Jaja ścieramy na warzywnej tartce. Ogórek, cebulę/szczypiorek siekamy na bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładamy do makreli, mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku pieprzem. Do pasty można dodać zamiast majonezu/oliwy, łyżkę ketchupu, wyjdzie nam wtedy wersja pomidorowa. 


3 komentarze:

  1. w sumie robiłam juz nieraz taką pastę ale nie z ogórkiem muszę spróbować tak zrobić ale dopiero jak se kupię makrelę ..Ma..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórek sprawia, że pasta ma wyraźniejszy smak, no i zwiększa ilość ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast majonezu dodaję margarynę do smarowania np "Delma" i oczywiście olej np z oliwek. Pozostałe składniki te same. Pięknie pasta nakłada się na pieczywo.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"