Moje dzieci uwielbiają ją, jak trafię na promocję makreli, to od razu kupuję kilka i wrzucam do zamrażarki. Makrela jest tłustą rybą i nie traci walorów smakowych po rozmrożeniu.
W zeszłym tygodniu udało mi się kupić w dobrej cenie makrelę - 12 zł/ kg (promocja w Makro), więc kupiłam pięć, sporych rybek i ciach cztery do zamrażarki. Mam teraz zapas na 4 pasty :)
Pasta z wędzonej makreli
- jedna makrela wędzona
- jedna mała cebula lub szczypiorek
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- łyżka majonezu lub oliwy
- ogórek konserwowy lub kiszony
- pieprz
- opcjonalnie - kukurydza konserwowa
w sumie robiłam juz nieraz taką pastę ale nie z ogórkiem muszę spróbować tak zrobić ale dopiero jak se kupię makrelę ..Ma..
OdpowiedzUsuńOgórek sprawia, że pasta ma wyraźniejszy smak, no i zwiększa ilość ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzamiast majonezu dodaję margarynę do smarowania np "Delma" i oczywiście olej np z oliwek. Pozostałe składniki te same. Pięknie pasta nakłada się na pieczywo.
OdpowiedzUsuń