poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tanie i łatwe biszkopty bezglutenowe


Ciągle szukam przepisów na potrawy bez mąki pszennej, ale nie na miksach bezglutenowych, bo niestety są drogie. Jednymi z ulubionych i nie drogich ciastek syna, są biszkopty w różnych wariacjach. Nie są trudne w przygotowaniu, potrafi je sam sobie upiec, jedynie prosi o wyjęcie gorącej blachy z pieca. Koszt tych biszkoptów jest naprawdę niski. 


Biszkopty wersja podstawowa

  • 2 całe jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie dodatki - kawałki czekolady, rodzynki, wiórki kokosowe itp

Miksujemy cukier z całymi jajkami, potem po łyżce dokładamy mąki i dalej miksujemy, następnie możemy dołożyć dodatki. Ciasto powinno być dość gęste. Piecyk nagrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką niezbyt duże placuszki. Pieczemy około 10 minut, aż się ciastka lekko zrumienią. Takie ciastka możemy przełożyć np. dżemem i składać po dwa, lub dowolnym kremem np. nuttellą (u nas niestety jest alergia na orzechy, więc ta opcja odpada). 
Koszt wyprodukowania biszkoptów to około 2,50 zł (oczywiście bez dodatków w wersji podstawowej).

4 komentarze:

  1. Przepis super ! Teraz czekam na nowy jadłospis obiadowy :) Pozdrawiam - Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis a wyglądają tak że nawet mimo że nie mam diety bezglutenowej to chętnie bym schrupała takiego biszkopcika..Ma..

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam, są f a n t a s t y c z n e !!! Małgorzata

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"