piątek, 8 marca 2013

Batony musli z okazji Dnia Kobiet

Za oknem biało, mróz co raz większy, więc może odrobinę słodkości na pociechę zwłaszcza, że dziś Dzień kobiet, więc można zaszaleć. Dziś polecam Wam domowe batony musli. Batony mogą być w wersji z glutenem lub bez.





Batony musli


  • szklanka otrębów gryczanych,
  • szklanka płatków owsianych lub szklanka amarantusa ekspandowanego 
  • po 1/2 szklanki słonecznika, siemienia, sezamu, 
  • szklanka rodzynek lub żurawiny
  • 100 g masła/margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łużki miodu
Wszystkie nasionka prażyłam na suchej patelni, na koniec dodałam sparzone rodzynki. Przesypałam do miski i zabrałam się za spoiwo - masła (ja użyłam margaryny), 6 łyżek cukru, 2 łyżki miodu. Rozpuściłam wszystko, potem wymieszałam z nasionkami i wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno wklepałam w blachę mazie i do lodówki, po godzince nadają się do krojenia. Batony są fajne do szkoły, pracy, jako przekąska. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"