środa, 27 marca 2013

Pasta z resztek do pieczywa

Pisałam Wam już o tym, by nie marnować jedzenia, obiecałam również, że będę podawać pomysły na to jak wykorzystać resztki. Oto jeden pomysł na porządki w lodówce. W poniedziałek przejrzałam lodówkę w celu ustalenia co położę we wtorek na kanapki do pracy/szkoły. 


Na zdjęciu kanapka z pieczywa pszennego na zakwasie z dodatkiem pasty z resztek (opisanej poniżej) i do tego kiełki kapusty czerwonej


Znalazłam w lodówce 
  • kawałek żółtego sera 
  • resztkę pieczeni (może być każda wędlina)
  • kilka kawałków marynowanej papryki czerwonej
Dołożyłam do tego poza resztkami
  • jaja gotowane
  • cebulę surową
  • ząbek czosnku
  • łyżkę majonezu
  • pieprz
Mięso, ser pokroiłam w kostkę, cebulę, jaja w ćwiartki. Czosnek, paprykę nie kroiłam. Wszystko wrzuciłam do melaksera razem z majonezem, zmieliłam na masę i doprawiłam do smaku pieprzem. Pasta gotowa, rano na kanapki i do tego kiełki, smaczne i zdrowe śniadanie. 

Często w lodówce można znaleźć różne resztki, są one świetną bazą do past. 

2 komentarze:

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"