niedziela, 17 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Wczoraj na niedzielę upiekłam ciasto drożdżowe z kruszonką i czarnymi porzeczkami z dżemu, który robiliśmy latem.  Jest to zapach lata w słoiku jak to mój syn twierdzi. Otwiera słoik z dżemem i wącha, a potem wspomina, jak to razem zbieraliśmy porzeczki, jak było ciepło tego dnia, potem je wszyscy obieraliśmy i wzdycha - to jest zapach lata....





Więc dziś przepis na ciasto z zapachem lata :) 


Ciasto drożdżowe z kruszonką 

  • 550 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 jaja
  • 1/4 l mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • owoce - śliwki, truskawki, jabłka, porzeczki z dżemu, dowolnie co nam wpadnie do głowy. Mogą być nawet suszone śliwki wcześniej namoczone prze godzinę.
Kruszonka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 75 g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki cukru
Margarynę rozpuszczamy w garnku, wlewamy mleko, wszystko razem lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w tym drożdże. W misce mieszamy resztę składników, następnie dolewamy rozpuszczoną margarynę z mlekiem i drożdżami. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na około 30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, oczywiście będzie nam się ona kruszyć, ale przecież o to chodzi. Przygotowujemy owoce. Blachę 40x24 smarujemy olejem, na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasto, następnie owoce i na wierzch kruszonkę. Piecyk nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
U mnie zazwyczaj zanim wystygnie nie ma już połowy. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"