poniedziałek, 11 marca 2013

Pieczeń z szynki do pieczywa

Idą Święta więc czas przemyśleć menu świąteczne. W sobotę upiekłam pieczeń z szynki. Wyszła bardzo krucha i smaczna. Nawet moja córcia, która nie przepada za pieczonym mięsem, oświadczyła, że to będzie jej ulubiona. Polecam upiec na Święta, będzie coś nowego, a do tego smacznego, niedrogiego i zdrowego. 




Pieczeń w rozmarynie. 


  • 1 kg szynki/łopatki lub karczku (oczywiście surowe)
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
Mięso myjemy i przygotowujemy marynatę. Olej, musztardę i przyprawy mieszamy, do tego ścieramy czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wkładamy w marynatę mięso, dokładnie wgniatamy w nie przyprawy, owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień przekręcamy mięso w misce, przykrywamy folią i znowu do lodówki. Po 2-3 dniach wyjmujemy mięso i wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy godzinę, a następnie rozcinamy folię i zapiekamy 30-40 minut. Po upieczeniu, ja wyłączam piecyk i zostawiam w nim mięso jeszcze około 30 minut, następnie wyjmuję je z piecyka i zostawiam do wystygnięcia, dopiero potem przekładam na talerz i do lodówki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. witam i bardzo mi się ten sposób zrobienia mięska podoba ..może być ciekawy smaczek ..pozdrawiam Cieplutko w ciężki nawrót zimy!!Ma...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak jest ciekawy rozmaryn i musztarda :) Dawno już rodzina nie wcinała z takim smakiem pieczonego mięska.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"