Zimne przekąski
- klasyczna sałatka warzywna w dwóch wersjach - jedna z marchwią, bez jabłka, druga z jabłkiem, bez marchwi :)
- śledzie w oliwie z majerankiem
- śledzie w pomidorach
- karczek peklowany pieczony w ziołach
- szynka peklowana pieczona
- łopatka peklowana pieczona z przyprawami
- ćwikła domowa
- chrzan
- biała kiełbasa (kupiona gotowa, zawartość mięsa sprawdzona :))
- jaja wiejskie z majonezem i kiełkami (kiełki wyhodowane w domu)
Pieczywa
- chleb pszenny na zakwasie
- chleb pszenno-żytni na zakwasie
- chałka
- chleb bez - pszenny z ziarnami
Ciepłe dania
- żurek w dwóch wersjach (z białą kiełbasą na zakwasie żytnim i z kiełbasą jałowcową bez zakwasu)
- roladki ze schabu
Ciasta
- sernik pieczony bez ciasta
- pleśniak
- mazurek bez mąki pszennej
To chyba wszystko co przygotuję na święta, oczywiście wędliny będzie więcej niż nam potrzeba na święta, więc po przygotowaniu zamrożę, będzie na później. Trudno jest przygotować po 250 g domowej wędliny, więc od razu mam zapas na kolejne dni. Pieczywa też część zamrożę, chodzi mi o możliwość wyboru a nie ogromne ilości, za to będę miała chleb na po świętach gotowy. Mam nadzieję, że nie zapomniałam o żadnym daniu, które będę przygotowywać na święta.
Witam poproszę przepis na szynkę peklowaną pieczoną. Co prawda do świat jeszcze daleko, ale chciałabym upiec jakieś dobre domowe mięsko do chleba. A Pani przepisy podawane na blogu są sprawdzone i dobre. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuń