poniedziałek, 18 lutego 2013

Nasze ciasto niedzielne (wersja pszenna i bezglutenowa)


Nasze ulubione ciasto niedzielne.
Bardzo szybkie, proste w wykonaniu i smaczne.

Rolada z bitą śmietaną.

Ciasto biszkoptowe
6 łyżek mąki
5 jaj
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
400-600 ml śmietany 30%
Kilka łyżek cukru (według smaku)
Ciasto: oddzielić białka od żółtek, utrzeć żółtka z 4 łyżkami cukru, białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru. Wymieszać pianę z białek z żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Blachę (taką z piecyka dużą) wyłożyć papierem i rozsmarowujemy ciasto po papierze. Piec 20 min. W temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zawinąć, zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Po 30 minutach wlewamy do wysokiego naczynia, dosypujemy cukier i ubijamy na gęstą masę.

Odwijamy ciasto ze ścierki i smarujemy masą śmietanową, zawijamy roladę i do lodówki na około godzinę. Smacznego!!

Wersja rolady bez mąki pszennej, bezglutenowej (na zdjęciu)
3 jaja
90 g cukru
3 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia (na skrobi kukurydzianej)

Białka ubijamy dodając powoli cukier, Następnie po jednym żółtku dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Mąki mieszamy w osobnej misce razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce mąki do jaj i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy biszkopt w temperaturze 190 stopni około 12 min. Wyjmujemy na ścierkę od razu po upieczeniu, zawijamy i zostawiamy do wystygnięcia. Smarujemy kremem śmietanowym z przepisu powyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"