Dziś przepis za chleb pszenny
Jest to bardzo prosty w wykonaniu chleb.
Jednak musimy posiadać gotowy zakwas, by wypiekać taki chleb.
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 650, ale każda się nadaje)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 400 ml letniej wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego (można wieczorem zaktywować zakwas - 50 g zakwasu żytniego z lodówki + 50 g mąki pszennej + 50 ml. wody)
Wszystkie składniki łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h. Następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 60 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb 40 minut. Chleb od razu wyjmujemy z foremek po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Witam i Kurcze Hura wreszcie udał mi się chlebek a właściwie 2 chlebki na zakwasie z Twojego przepisu tyle że dałam wszystko podwójnie a makę to 500 gr. pszennej normalnej 300 gr. psz. 750 i 200 gr .żytniej 2000 i no a reszta to wsio co trzeba było ..i jest super a jak pachnie tylko teraz nie wiem żeby nie stracić tego zakwasu nawet dziś ugotowałam na nim zalewajkę wyszła super ..i teraz nie wiem czy mam go już zacząć dokarmiać czy dopiero jakby zostało go troszkę ..?bo narazie jeszcze jest sporo..Pozdrawiam Cieplutko i Dzięki za przepis i rady ....Ma..
OdpowiedzUsuńRobiłam ten chlebek w ubiegły weekend. Jest przepyszny. Ja robiłam z przepisu znalezionego w innym miejscu, w którym dodatkowo były pestki słonecznika, siemię lniane i sezam (razem 90g). Zrezygnowałam z dodania drożdży i piekłam na samym zakwasie. Chleb jest przepyszny. Córka jadła go z samym masłem. :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować z ziarnami :) Dziękuję.
UsuńProporcje ziaren były takie: słonecznik 50g, siemię lniane i sezam po 20g. Ale można dodać wg uznania. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuje, dziś wypróbuje.
Usuń