niedziela, 10 lutego 2013

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dziś przepis za chleb pszenny







Jest to bardzo prosty w wykonaniu chleb. 
Jednak musimy posiadać gotowy zakwas, by wypiekać taki chleb.
Potrzebne nam będzie:
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 650, ale każda się nadaje)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 400 ml letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego (można wieczorem zaktywować zakwas - 50 g zakwasu żytniego z lodówki + 50 g mąki pszennej + 50 ml. wody)
Wszystkie składniki łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h. Następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 60 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb 40 minut. Chleb od razu wyjmujemy z foremek po upieczeniu i odstawiamy do wystygnięcia na kratce. 

1 komentarz:

  1. Witam i Kurcze Hura wreszcie udał mi się chlebek a właściwie 2 chlebki na zakwasie z Twojego przepisu tyle że dałam wszystko podwójnie a makę to 500 gr. pszennej normalnej 300 gr. psz. 750 i 200 gr .żytniej 2000 i no a reszta to wsio co trzeba było ..i jest super a jak pachnie tylko teraz nie wiem żeby nie stracić tego zakwasu nawet dziś ugotowałam na nim zalewajkę wyszła super ..i teraz nie wiem czy mam go już zacząć dokarmiać czy dopiero jakby zostało go troszkę ..?bo narazie jeszcze jest sporo..Pozdrawiam Cieplutko i Dzięki za przepis i rady ....Ma..

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"