U mnie w kuchni praca wre! Dostałam kilka kilogramów
czereśni, rodzina nie dała by rady zjeść wszystkiego, odłożyłam tyle by zjedli,
a reszt przeznaczyłam na dżem, po raz pierwszy robiłam dżem z czereśni. Ja mam
alergie na czereśnie, ale rodzina stwierdziła, że jest super, wyszły mi 3
słoiki. Udało mi się kupić w cenie 5 zł za kg ładne truskawki zakupiłam kilka
kilogramów trochę zamroziłam, trochę rodzina zjadła, a reszta na dżem, mam 14
słoików. Razem już w spiżarce pyszni się 17 nowych słoików dżemu. Stoi
nastawiona nalewka z rabarbaru, robiąc porządki w zamrażarce znalazłam kilogram
malin, nastawiłam z nich lewkę oraz mięta z tarasu pięknie wybiła więc jest
nalewka miętowa, nie robię tego dużo, ale zimą jak ktoś wpadnie jest miło poczęstować
kieliszeczkiem nalewki do ciasta. Lubczyk nadal w ciągłym suszeniu mam już dwa
litrowe słoiki suszonego, myślę że tej zimy nie kupię już wcale. Nie używam w
domu przyprawy typu vegeta lub maggi więc lubczyk wiedzie prym w daniach na
słono. W ogrodzie za około 2 tygodnie rozpocznie się zbiór czerwonych
porzeczek, potem czarne więc będą znowu robione przetwory soki, dżemy i
nalewki. Muszę uwinąć się przed wyjazdem urlopowym by nic się nie zmarnowało.
Działamy na całego już z zapasami na zimę 2023/2024.
Jak Pani robi nalewkę miętową?
OdpowiedzUsuńZalewam 100 g liści z gałązkami 1/2 l spirytusu nalewkowego, odstawiam na 10 dni, a następnie robię syrop z jednej szklanki wody i 1/2 cukru, odcedzam liście a spirytus zalewam wystudzonym syropem. Odstawiam na 2-3 miesiące. Inna wersja taka wytrawna to zalewam mięte 100 - 150g mięty 0,7 wódki i odstawiam na 10 dni po tym czasie zlewam z liści i odstawiam do na miesiąc. Ta wytrawna przydaje się przy problemach żołądkowych, można rozcieńczyć wodą, nawet kilka kropel można podać z wodą dziecku. Są różne pomysły na nalewki i likiery domowe z mięty, ja stosuję taki prosty.
Usuń