Tort nie tort — bez laktozy i glutenu, z kremem karpatkowym,
bezami i kawowym nasączeniem
Chciałabym Wam polecić tort nie tort (można oczywiście użyć
go jako tradycyjnego tortu), może nazwijmy to ciastem niedzielnym albo
świątecznym.
U nas w domu choć raz w tygodniu, najczęściej w weekend, pieczemy jakieś ciasto.
Ostatnio naszło mnie na coś bardziej wymyślnego – i
wyszło naprawdę super!
Nie spodziewałam się, że takie połączenie będzie tak dobre.
Nawet chrupkość bezy na wierzchu ciekawie współgrała z delikatnym kremem.
Jasne, jest przy tym trochę pracy, trzeba spędzić w kuchni
chwilę więcej niż przy zwykłym placku, ale efekt końcowy naprawdę jest tego
wart.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki bezglutenowej (np. ryżowej) - dla osób bez nietolerancji – można użyć pszennej
Krem karpatkowy (bez laktozy i glutenu):
- 500 ml mleka roślinnego – najlepiej ryżowego (oczywiście można tradycyjnie dodać mleko krowie)
- 2 żółtka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki ryżowej lub pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub odrobina naturalnej wanilii
- 150 g masła bez laktozy lub 3 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (bez aromatu)
- 2 białka
- ½ szklanki cukru pudru
Nasączenie kawowo-rumowe:
- ½ szklanki mocnej, wystudzonej kawy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu lub aromatu rumowego
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę,
stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, dodaj po jednym
żółtku, delikatnie miksując. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia –
wymieszaj szpatułką. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180°C (góra–dół). Po upieczeniu nie wyjmuj od
razu – uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt do przestudzenia. Gdy
piekarnik ostygnie, wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Odlej ½ szklanki mleka roślinnego (lub krowiego jeśli
tolerujesz), resztę zagotuj z cukrem i wanilią. W odlanej części wymieszaj
żółtka, skrobię i mąkę na gładką masę. Wlej do gotującego się mleka, mieszając
do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmij z ognia, przykryj folią i
odstaw do całkowitego wystudzenia. W temperaturze pokojowej utrzyj masło bez
laktozy lub olej kokosowy na puch. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, aż
powstanie gładki, puszysty krem.
Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
puder. Uformuj małe bezy na papierze do pieczenia (np. szprycą). Piecz ok. 1
godzinę w 140°C, aż będą suche i chrupiące.
Wymieszaj wystudzoną kawę z cukrem i rumem lub aromatem
rumowym. Jeśli tort jedzą również dzieci – pomiń alkohol lub użyj kilku kropel
aromatu. Nasączaj każdy blat pędzelkiem lub łyżką, delikatnie, aby nie
przemoczyć biszkoptu.
Biszkopt przekrój na 2 lub 3 blaty. Każdy blat lekko nasącz
przygotowanym płynem. Przełóż kremem karpatkowym, wierzch i boki również
posmaruj kremem. Udekoruj bezami i ( jeśli chcesz)–świeżymi owocami. Wstaw tort
do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze się ścięła.
Moja rodzina zażądała powtórki, myślę, że spróbuję jeszcze
dodając 2 łyżki kakao do kremu i zrobię z kremem czekoladowym, można wtedy
zetrzeć czekoladę na tarce i posypać na wierzchu tort zamiast bez lub i z nimi.
Wszystko zależy od waszych chęci, smaków czy możliwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"