Babeczki kukurydziane to u nas ostatnio hit.
Nie są drogie, łatwe w wykonaniu, zawsze wychodzą.
Te są z czarną porzeczką
Składniki:
1 szklanka maki kukurydzianej
½ szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mleka (mleko dowolne krowie lub roślinne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
¼ kostki masła lub ½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
1 jajko
Owoce lub rodzynki/żurawina (smaczne są z ½ banana i 2
garście rodzynek)
Wszystkie sypkie składniki mieszamy łyżką, dodajemy mleko
rozpuszczone masło lub olej, jajko i mieszamy dokładnie całość. Dodajemy owoce,
ja dodawałam już banany, porzeczki czarne, rodzynki, rabarbar. Zależy, co mam w
danej chwili pod ręką. Przekładam do foremek i piekę przez 20 minut w 190
stopniach. Nie potrzeba miksera, wystarczy łyżka, miska i foremki do muffinek/babeczek.
Pyszny chleb mi wyszedł z Pani przepisu Pszenno żytnią
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I polecam inne przepisy.
UsuńUwielbiam Pani bloga :) Jest taki prawdziwy, bez żadnego udawania. Przepis na pewno wypróbuję po weekendzie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam przed chwila to ciasto, wyszło przepyszne! Sama też w wolnej chwili prześle przepis na autorskie przepyszne ciasto BG :) pozdrawiam i dziękuję za tego bloga! Uwielbiam go czytać i to jedyne miejsce na które od miesięcy regularnie powracam
OdpowiedzUsuń