poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Chleb serowy nisko węglowodanowy

 


Dziś chcę Wam pokazać chleb którego głównym składnikiem jest biały ser i jajka. Chleb jest bardzo sycący, ale również nie zawiera dużo węglowodanów. Wystarczą cieniutkie kromki by poczuć się najedzonym. Zawiera sporo białka, jest bez dodatku soli mimo to nie dostrzegamy tego faktu. Ja mogę go zjadać bez dodatków, bardzo mi smakuje. Przechowujemy go w lodówce zwinięty w papier śniadaniowy i ściereczkę (ja często zwijam w papier do pieczenia), tak zapakowany nie traci smaku, nie psuje się przez 5 dni. Przepis pochodzi z książki J. Kwaśniewskiego „Książka Kucharska”

 


Składniki:

½ kg sera białego

250 g białek + żółtka po uzyskaniu masy białek.

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

150 g mąki (u mnie gryczana, w oryginalnym przepisie pszenna)  

 

Mielimy ser biały przez maszynkę, topimy masło. Ser mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masa serową. Wykładamy masę do długiej i wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 190 stopniach, po zakończeniu czasu wyłączamy piecyk i uchlamy drzwiczki dopiero po 5 minutach, następnie pozostawiamy chleb w piecyku na 10 minut, wyjmujemy z brytfanki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy możemy go kroić lub schować do lodówki. Nam taki bochenek chleba wystarcza na 3 osoby na około 3-4 dni.


2 komentarze:

  1. A ile tych białek w przeliczeniu na sztuki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od rozmiaru jajka, zazwyczaj wychodzi mi około 8.

      Usuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"