Kolejne szybkie domowe danie na kolację, obiad wedle
potrzeby. Trafiłam na nie wyrywając kolejną kartkę z kalendarza w zeszłym roku,
zaciekawiło mnie, zrobiłam i mogę polecić. Jest bardzo proste w wykonaniu, nie
wymaga umiejętności master, więc spokojnie każdy je zrobi.
Potrzebujemy:
- puszkę tuńczyka (nie ważne czy to kawałki, czy cały)
- puszkę groszku zielonego (ja używam mrożony, więc ugotowałam kubek mrożonego groszku)
- cebulę
- 2 szklanki ryżu
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu, można użyć oliwy, oleju)
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
Gotujemy ryż na sypko, cebulę siekamy na drobną kostkę,
tuńczyka odsączamy z zalewy, groszek również, jeśli mamy mrożony to gotujemy
nie za długo by się nie rozpadł potem w czasie smażenia, czosnek drobno siekamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebule oraz czosnek dodajemy
ryż, a następnie, gdy połączymy ryż z cebulą i czosnkiem dokładamy tuńczyka i
groszek, wszystko dokładnie mieszamy i około 5 minut podsmażamy na średnim
ogniu, przyprawiamy do smaku i gotowe. Ryz można ugotować sobie dzień wcześniej
i po powrocie z pracy mamy w chwilę smaczne, pożywne i zdrowe danie. W sumie
nie jest też to drogie danie mimo użycia tuńczyka. Moja rodzina polubiła to
danie, nawet najstarszy syn, który ma do ryb bardzo zróżnicowany stosunek niż
reszta rodziny to danie zjada ze smakiem.
To co lubię, to co mogę. Podkradam pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzasami można dostać w promocji tuńczyka, 2 puszki w dobrej cenie jak za jedną.
Dokładnie tak, w tym wypadku korzystam z promocji :)
UsuńProste i szybkie. Uwielbiam dania z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuń