poniedziałek, 12 lutego 2018

Pączki owsiano - żytnie z ziemniakami



Dla tych osób, które ze swojej diety wykluczyły pszenice polecam pączki owsiano -żytnie, zrobiłam po raz pierwszy wyszło mi 23 sztuki i zostały pochłonięte w jeden wieczór przez 5 osób, zatem nie mam pojęcia czy można je przechowywać na drugi dzień, mrozić itd.  






Składniki:
  • 300 g mąki żytniej 720
  • 300 g mąki owsianej
  • 300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 60 ml mleka (może być dowolne)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 100 g oleju lub rozpuszczonego masła/margaryny
  • 1 łyżka octu
  • marmolada/dżem/krem czekoladowy/masa korówkowa/toffi, (na co mamy chęć)
  • olej lub smalec do smażenia (ja smażyłam na smalcu, użyłam 2 paczek)
  • cukier puder do posypania



Drożdże rozprowadzamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę maki żytniej.  Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do rośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy pojawi się piana na powierzchni rozczyn jest gotowy.  W przesiewamy mąki do miski, a następnie mieszamy wszystkie składniki razem. Zagniatamy dość gęste ciasto, nie powinno się rozlewać, ale również nie kruszyć. Jeśli jest zbyt płynne to dokładamy odrobinę mąki, jeśli zbyt gest dolewamy mleko. Odstawiamy ciasto na godzinkę w miejsce przykrytej ściereczką. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklanką krążki na jeden krążek nakładamy nadzienie, a drugim przykrywamy i zalepiamy boki dokładnie, by w czasie smażenia nie wypłynęło nam nadzienie.  Odstawiamy pączki do wyrośnięcia przez około 30 minut. Następnie rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki, temperatura nie może być zbyt wysoka, bo pączki zaczną się szybko przypalać, a będą surowe wewnątrz, lepiej smażyć je odrobinę dłużej, ale mamy wtedy pewność, że nie będą surowe. Po wyjęciu z tłuszczu układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem w celu odsączenia tłuszczu, następnie przekładamy na talerz już bez ręcznika i posypujemy paczki cukrem pudrem. Smacznego!!!
Od lat nie kupujemy pączków gotowych ani chrustów, wolimy własne domowe wyroby o znanym nam składzie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"