Kartka z kalendarza:
Foto. z netu nie znam autora
- Dlaczego warto jeść cebule?
- Zwiększa odporność organizmu na choroby (jest bogata w siarkę)
- Łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi
- Zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez wieki, (choć by przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy) 90mg% witaminy C, 1,3 - 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2, PP oraz fitocydy
- Pobudza apetyt przyspiesza wydzielanie soków trawiennych
- Zapobiega rozszerzaniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminuje gazy i reguluje wypróżnienia
- Zmniejsza zawartość cukru we krwi
- Wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok)
- Niszczy pasożyty, zwłaszcza owsiki
- Ma korzystne działanie na zapalenie skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszcza je
- Według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej cebuli surowej przez minimum dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HDL, a obniżenie „złego” – LDL
Takie informacje przeniosła mi dziś kartka zerwana z
kalendarza. Myślę, że warto wykorzystywać to warzywo w kuchni, by zjadamy jej bardzo dużo, domyślam się, że jej własciwości prozdrowotne sa jeszcze większe, może warto sie zainteresować tak niepozorną, wywołująca u nas łyz cebulą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"