wtorek, 16 marca 2021

Chleb bezglutenowy z automatu

 


Ja jako jedyny obecnie domownik pozostaje na diecie prawie bezglutenowej, łatwiej mi radzić sobie z moimi alergiami, testuje wypieki używając mąk jednoskładnikowych i robiąc własne mieszanki. Nie lubię gotowych miksów, rzadko, a nawet ostatnio wcale z nich nie korzystam. Automat do chleba świetnie się nadaje do takich wypieków, aczkolwiek słodkie ciasta piekę w piecyku głównie. Robię sobie też zapas ciasteczek, tak do podjadania, gdy domownicy zajadają się drożdżówką z kruszonką.


Mój ostatni wypiek w automacie chleb codzienny.


Składniki:

  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki/miarki z automatu drożdży suszonych
  • 3 łyżki nasion – siemię, słonecznik, dynia, sezam (opcjonalnie)


Wkładam składniki do automatu w takiej kolejności jak są zapisane. Włączam program na chleb bezglutenowy podstawowy i koniec, wyjmuję smaczny, elastyczny bochenek chleba, kromki się nie rozpadają, chleb zachowuje świeżość przez 3 dni. Zdrowy, łatwy chlebek, bardzo mi smakuje. Córka raz się pomyliła i zjadła z niego kanapki, nawet nie zwróciła uwagi, że to chleb bezglutenowy.  


2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za przepis i za to, że dla nas piszesz.

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"