Rodzina marzyła o racuchach, z racji, że nie jemy od prawie
2 lat pszenicy powstała zagadka – jak zrobić racuchy bez mąki pszennej.
Pierwsze zrobiłam z mąki żytniej, następne już z mieszanki mąki żytniej i
ryżowej. Rodzina uwielbia te racuchy, najchętniej jadaliby, co drugi dzień je,
ale mnie się nie chce smażyć tak często ich. Jest to świetna przekąska, danie
kolacyjne, śniadaniowe lub nawet drugie danie do treściwszej zupy.
Składniki:
3,5 szklanki mąki (może być dowolna, ja używam 2 szklanek
ryżowej i 1,5 żytniej)
500 ml mleka (dowolne, choć rodzina twierdzi, że najlepsze są
na owsianym – robię sama)
3 jajka
Szczypta soli
Smalec lub olej do smażenia (ja zrezygnowałam ze smażenia na
oleju, używam tylko na zimno, więc smażę na smalcu)
40 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
Opcjonalnie - 2 jabłka obrane, starte na tarce i odsączone
Z 3 łyżek mąki żytniej, drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiny mleka robię
rozczyn, odstawiam by drożdże ruszyły, czyli zaczyna się tworzyć pianka na
wierzchu. Następnie łączę wszystkie
składniki, odstawiam na 10 minut i zaczynam smażyć. Pamiętajcie, że z jabłkami racuchy zrobią się
delikatniejsze i trudniejsze do przewracania.
Smażymy z obydwu stron na rumiano, ja podaję z musem jabłkowym i nie
dokładam jabłek do ciasta. Można je polać miodem, syropem klonowym, posypać
cukrem pudrem, wedle uznania. Z tej
porcji najadamy się całą rodziną ( pięć osób).
Danie nie jest kosztowne, ani pracochłonne, można je zrobić
po powrocie z pracy na ciepłą kolację.
Ja dziś robiłam racuchy z mąki owsianej.Wyszly bardzo smaczne.Zjedlismy je z dzemem z dyni,marchewki i soku pomaranczowego.Też zrezygnowaliśmy z pszenicy.Kupiłam ziarno orkiszu i plaskurki i robię chleb na zakwasie zytnim.Wyszło drogo ale co zrobić.Nie wrócimy już do tej okropnej pszenicy nowoczesnej.
OdpowiedzUsuńJa mąkę owsianą robię sama, mielę płatki owsiane w młynku żarnowym (dostawka do maszynki do mięsa zelmer). Kupuję hurtowo płatki górskie po 4 zł za kg. Chleb piekę głównie żytni na zakwasie, od czasu do czasu orkiszowy, oraz gryczano - ryżowy.
UsuńA wiesz Kochana, że nie wpadłam nigdy na to aby racuchy zrobić "czyste" i dopiero ddoać jabłuszka ze sloiczka (domowe).
OdpowiedzUsuńZawsze dawałam do środka .Narobiłaś mi smaka ( a nie mogę hahahaha) Spróbuję z truskawkami (sloiczki) , jak zasmakują :)))
Wymyśliłam je ze względu na moją alergię na jabłka, nie pozbawiam rodziny ich jedzenia, ale ja też chcę coś smacznego jeść.
UsuńHej, dlaczego nie używasz oleju rzepakowego?
OdpowiedzUsuń