Ogórkowe przetwory na zimę
Sałatka z ogórków:
5 kg ogórków
½ kg cebuli
250 g marchwi
½ główki czosnku
85 g soli
Zalewa:
1 szklanka octu
15 ziaren czarnego pieprzu
5 szt. goździków
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
Ogórki ze skórą (chyba, że skóra jest bardzo twarda) kroimy
w plastry. Cebulę i marchew obieramy i również kroimy w plastry. Czosnek
ścieramy i mieszamy z sola, następnie wszystkie warzywa łączymy z czosnkiem. Odstawiamy
na noc.
Składniki zalewy gotujemy i zimną wlewamy do ogórków,
mieszamy i wkładamy do słoików, zalewamy pozostałą w misce zalewą, a następnie
na wierzch każdego słoika wlewamy łyżeczkę oliwy. Pasteryzujemy około ½ godziny.
Po wyjęciu stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki z przecierem pomidorowym
3 kg ogórków
½ kg cebuli
½ kg marchwi
1 szklanka cukru
¾ szklanki octu
200 g przecieru pomidorowego
150 ml oleju
80 g soli
Pieprz
Ogórki i cebulę kroimy w grube plastry, (jeśli skóra jest
twarda to możemy obrać), mieszamy z solą i odstawiamy na 2 godziny. Marchewkę
ścieramy na tarce warzywnej (tej z największymi oczkami). Odciskamy ogórki z solanki
i dodajemy marchewkę, oraz resztę składników, wszystko dokładnie mieszamy a
następnie gotujemy chwilę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut
(czas od zagotowania się wody). Po wyjęciu odstawiamy słoiki do góry dnem i
pozostawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"