Wczoraj z mężem zapakowaliśmy ponad 40 słoików ogórkami,
większość to ogórki kiszone, kilka konserwowych. W sumie do słoików trafiło 20
kg ogórków. Dziś jadę zamówić pomidory na przeciery, niestety w tym roku mamy
malutko pomidorków własnych, wystarczają tylko na bieżące potrzeby. Zostanie mi
jeszcze do włożenia w słoiczki papryka w dwóch wersjach, buraki i jabłka na
dżem.
Po za słoikami to oczywiście zamrożenie dyni, cukinii, włoszczyzny,
kiszenie kapusty. Jak co roku gromadzimy zapasy do spiżarki, by potem zima było
taniej, ale również zdrowo, bo wiem, co za skład maja moje przetwory domowe.
Kochamy te słoiczkowe przygotowania na zimę.
Jeszcze przyjedzie niedługo drewno
na zimowy opał, mężczyźni ułożą, nasze przygotowania do zimy podobne, jak co
roku, wszystko się sprawdza, to, po co to zmieniać.
A Wy robicie zapasy na zimę??
Pierwszy raz zrobiłam sama przetwory na zimę-cukinie w miodzie i dżem brzoskwiniowy, a teraz boje się je jeść. Naczytałam się o jadzie kiełbasianym. Jak należy prawidłowo robić przetwory, by mieć 100% pewność ,że jad kiełbasiany się tam nie zrobi?
OdpowiedzUsuńJa nie zjadam nic co ma wieczko wypchnięte do góry lub nie kliknie przy otwieraniu. Tylko tak się zabezpieczam, po za pasteryzowaniem przetworów.
UsuńBardzo Panią podziwiam :). Sama wychowalam sie w domu w ktorym powodzilo sie zawsze dobrze, ale rodzice nauczyli mnie zeby niczego nie marnowac. DO dzis mimo ze nie mamy dzialki ani wlasnych plodow rolnych staram sie wszystko przetwarzac i niczego nie wyrzucac. Zastanawia mnie tylko jaką ma Pani zamrazarke ze udaje sie to wszystko zmiescic?
OdpowiedzUsuńMam ten komfort, że moja zamrażarka ma 5 szuflad z czego jedna pomieści półtusze wieprzową. :)
Usuńtak. całe mnóstwo :) Łacznie z mrożonkami i słoikami. W sumie czesto więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. A kapusta w tym roku - wyjątkowo szybko - ale już się kisi
OdpowiedzUsuńJak Pani mrozi cukinię?
OdpowiedzUsuńObieram, pozbawiam pestek, kroję w kostkę i do woreczka, tak zwyczajnie zamrażam.
UsuńCzy może Pani proszę napisać jak Pani robi owoce w syropie? Śliwki, gruszki jabłka, brzoskwinie... gdzieś to już u Pani czytałam ale fajnie by było gdyby Pani napisała osobny post. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapasy robią się! Czereśnie, jabłka i śliwki w słoikach. Kilka rodzajów ogórków - z curry, pomidorami i kiszone. Czeka mnie jeszcze zrobienie buraczków i powideł. Zamrożę rabarber. W zamrażarniku już jest koper i pietruszka. Lubię zima wrócić do domu i wyczarować obiad z tego co jest w zapasach.
OdpowiedzUsuńTeż to lubię :) Gratuluję zapasów!!!
Usuń