Nasz młodszy syn nie przepada za wątróbką, wiec wymyślamy
odmiany tego dania. Ostatnio zrobiłam zapiekankę z ziemniakami i wątróbką,
przyznał, że lepiej smakowała niż ta np. w sosie. Danie jest niedrogie, łatwo zapanować nad
podaniem całości. Można wszystko przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień
zapiec.
Składniki:
- 1 kg wątróbki
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- majeranek, pieprz i sól do smaku
- przyprawa do ziemniaków (ja kupuję w Lidlu)
Tłuszcz do smażenia
Obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki i gotujemy, wycedzamy
i odstawiamy. Myjemy wątróbkę i nakłuwamy
widelcem, następnie obsypujemy majerankiem i pieprzem, smażymy na rozgrzanym
tłuszczu. Cebulę obieramy, kroimy w pół ćwiartki i dusimy do miękkości na rozgrzanym
tłuszczu, na początku warto przykryć cebulę, potem jednak dosmażyć już bez przykrycia,
bo będzie gorzkawa. Smarujemy naczynie
żaroodporne, ziemniaki mieszamy z przyprawą ja daję około łyżki, przekładamy do
naczynia i po środku układamy wątróbkę uprzednio wymieszaną z cebulą i osoloną
do smaku. Wszystko zapiekamy w piecyku nagrzanym do 170 stopni przez około 30
minut, jeśli wszystkie składniki przygotowaliśmy dzień wcześniej i zostały
wyjęte z lodówki to zapiekamy o 10 minut dłużej. Podajmy z ogórkiem kiszonym, z surówką z
kiszonej kapusty lub samodzielnie. Smacznego!
Witam
OdpowiedzUsuńZ czego wątróbkę pani podaje?
Życzę miłego tygodnia 😘
Gównie z indyka, taka rodzina lubi najbardziej. Ale do pasztetu często dodaję wieprzową.
Usuńja bardzo polecam wątróbkę ze śliwkami, to moje ostatnie odkrycie, nawet dzieci zjadły - szkolaniak z apetytem, przedszkolak połowę porcji ale nie zanegował :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=DwEHxndRx1o