środa, 27 listopada 2013

Kluski śląskie


Wczoraj mieliśmy na obiad kluski śląskie z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustę. Mniam, uwielbiam taki obiadek :) 


Na kluski potrzebujemy:
  • gotowane ziemniaki zmielone przez maszynkę lub przeciśnięte przez praskę (u nas to około 1,5 kg po obraniu i ugotowaniu wyszło)
  • 1 jajko
  • mąkę ziemniaczaną
Wkładamy ziemniaki do miski, ugniatamy ręką i dzielimy na 4 części, wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość jak 1/4 ziemniaków. Następnie z całości ziemniaków, mąki i jajka zagniatamy ciasto na kluski. Wstawiamy wodę lekko osoloną, formujemy kuliki wielkości orzecha włoskiego i na każdej robimy dołek, następnie wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i mona jeść :) 

2 komentarze:

  1. Ja podobne , bo robię bez jajka. Kiedyś Robert Makłowicz pokazywał w TV i od tej pory nigdy nie robiłam innej wersji. Bez jajka są mniej gumowe o ile można to tak określić. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"