Kluski śląskie
Wczoraj mieliśmy na obiad kluski śląskie z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustę. Mniam, uwielbiam taki obiadek :)
Na kluski potrzebujemy:
- gotowane ziemniaki zmielone przez maszynkę lub przeciśnięte przez praskę (u nas to około 1,5 kg po obraniu i ugotowaniu wyszło)
- 1 jajko
- mąkę ziemniaczaną
Wkładamy ziemniaki do miski, ugniatamy ręką i dzielimy na 4 części, wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość jak 1/4 ziemniaków. Następnie z całości ziemniaków, mąki i jajka zagniatamy ciasto na kluski. Wstawiamy wodę lekko osoloną, formujemy kuliki wielkości orzecha włoskiego i na każdej robimy dołek, następnie wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i mona jeść :)
Robię takie same:)
OdpowiedzUsuńJa podobne , bo robię bez jajka. Kiedyś Robert Makłowicz pokazywał w TV i od tej pory nigdy nie robiłam innej wersji. Bez jajka są mniej gumowe o ile można to tak określić. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa też robię bez jajka, tylko istotne jest, aby ziemniaki przecisnąć przez praskę jeszcze ciepłe. Natomiast największą trudnością jest nadzienie, żeby nie było za suche i żeby miało jakiś smak...
OdpowiedzUsuń