Wiem, wiem, nudzę już Was tematem ogrodu, ale nie potrafię
sobie odmówić by się podzielić z Wami moją radością. Po pierwsze zdobyłam
wszystkie główne publikacje B. Gałczyńskiego „Ogród warzywny na 200 metrach kwadratowych”,
„Ogród owocowy na 300 metrach kwadratowych” oraz „Ogród kwiatowy na 100 metrach
kwadratowych z roślin dwuletnich i rocznych”.
Papryka i pomidory z tunelu foliowego zebrane dwa dni temu.
Korzystając z porad zawartych w
książce o uprawie warzyw, co raz bardziej mogę się cieszyć własnymi warzywami i
być, co raz mocniej samowystarczalna. W tym roku zebraliśmy z własnego ogrodu
około 118 kg owoców (maliny, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, truskawki,
aronia i winogrono), od sąsiadów dostaliśmy dodatkowe 40 kg aronii (nie mogli
zebrać w czasie suszy, więc zaproponowali nam). W tym roku dosadziliśmy jeszcze 5 drzew
owocowych, oraz 10 krzaczków borówki amerykańskiej (udało mi się zakupić w
pobliskiej szkółce w cenie 6 zł za krzaczek).
Powiększyliśmy z własnej rozsady naszą winnicę, w tym roku jeszcze nie
owocowały krzaki. Również czarna porzeczka dopiero pierwszy rok owocowała, więc
w przyszłym zbiory mogą być większe już. Na wiosnę zamierzmy dosadzić jeszcze brzoskwinie
i morele. Gałczyński nie zaleca sadzić tych drzew jesienią, bo są dość delikatne,
jeśli chodzi o mróz. W przyszłym roku chcę też maksymalnie wykorzystać mój
ogródek warzywny, idąc za wskazówkami autora wyżej wymienionych książek, mam
już fajne efekty. Właśnie zaczęliśmy zbiór szpinaku, nasze dzieci uwielbiają
szpinak na surowo, nie przepadają za duszonym.
Wczoraj zebrałam pierwsze 100 g własnego szpinaku z ogródka.
Wczoraj córka zabrała na zajęcia
rysunku szpinak posypany prażonym słonecznikiem i dzieci wyjadły jej całość,
wiele z nich jadło surowy szpinak pierwszy raz w życiu. Poprzednio zabrała
suszone w domu jabłka i również rozeszły się w chwilkę. Zbieramy świeżą rzodkiewkę,
którą posiałam na koniec sierpnia, sałata pod folią będzie jeszcze jakiś czas
nas cieszyć. W tym tygodniu muszę zabrać jeszcze koperek do mrożenia, całkiem
fajny jeszcze wyrósł, również posiany na koniec sierpnia. Już teraz rozumiem, czemu
powstała grupa wskrzeszenia książek B. Gałczyńskiego, rady w nich zawarte są
bezcenne mimo że zostały wydane w początkach XX wieku. Dzięki jego radą mogę się
cieszyć świeżymi, zdrowymi warzywami i owocami, a dodatkowo oszczędzać pieniążki.
Zakup ekologicznych warzyw i owoców to poważny wydatek.
Jesienne rzodkiewki z ogródka, posiane na koniec sierpnia, jemy je od 2 tygodni.
Dziś podałam na śniadanie mężowi omlet ze szpinakiem, posypałam świeżym szpinakiem omlet na patelni, następnie zawinęłam brzegi i gotowe. Do tego pomidorek posypany pieprzem i mamy super śniadanko :)
Oczywiście nieustająco zbieram marchewkę, nawet wczoraj do obiadu zrobiłam marchewkę na ostro do klusek śląski z sosem pieczarkowym.
Kochana ile dobra masz w ogródeczku.Powiększasz z roku na rok swoje urozmajcone zbiory a przy tym czerpiesz ogromną radość z tej pracy.Zapasy i to jeszcze zdrowe,nie pryskane Twoja rodzinka moze zajadac.
OdpowiedzUsuńszpinak taki mit z dziecińska, mrożony,podawany na ciepło w formie nie apetycznej bryji,jakoś specjalnie nie podchodził nikomu.Prawda?
Szpinak świeży dodawany do sałatek,bądź poddany delikatnej obróce,czyli listki dodane na samym koćcu gotowanej/smażonej potrawy,(dosłownie na moment)może być naprawdę dobry i apetycznie wyglądać.Można tyle zrobić dań z dodatkiem szpinaku.
Przy tym Twoja córka tak bezwiednie wypełnia propagowanie zdrowego jedzenia wśród dzieciaków.I to jest fantastyczne.
Często takie dziecko,po przyjściu do domu,będzie prosiło się o "zestaw" rodzica,bo mu to zasmakowało.
Niech to będzie tylko jeden dzieciak,to juz suskces,coś tam w głowce zakiełkuje.
Dziecko w przedszkolu,zasmakowało w pierogach ze szpinakiem.Potem babcia,nie miała wyjścia jak takie pierogi robić.Idąc za ciosem,zaczeła dodawać do innych potraw.I jej wnuczki ze smakiem jedzą.
Jedną z tych książek miałam,pierwszą,której poszukiwałaś.Będę Cię prosiła o coś,ale już jak załatwisz imprezkę najstarszego i ogródek będzie odpoczywał do wiosny.
Buziak dla calej Rodzinki.
G
Wita, czy może Pani podać przepis na marchewkę na ostro, będę bardzo wdzięczna.pozdrawiam Luiza
OdpowiedzUsuńŚcieram marchew ( u mnie było ostatnio coś koło 300 g) na tarce, cebulę siekam drobno, mieszam całość z 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami jogurtu doprawiam pieprzem do smaku ewentualnie sola, ale zazwyczaj majonez już wystarcza.
UsuńMój patent na marchew na ostro to dodanie chrzanu zamiast cebuli, reszta tak samo, mniam. Przypomniałam sobie że dawno nie robiłam, ale zimą to żelazna pozycja w jadłospisie, czas na próby z cebulą. Pozdrawiam, Agnieszka
UsuńGdzie są dostępne te książki o ogrodzie?
OdpowiedzUsuńKsiążki w zakupie nie są dostępne. Ale w internecie np. tutaj są http://www.tzmpolska.org/co-mozesz-ty-zrobic/zrodla-wiedzy/ogrod-owocowy-na-300-metrach-kwadratowych/
UsuńTa książka o ogrodzie jest genialna.Krok po kroku tylko szkoda, że nazwy nasion się zmieniły ale dam radę poszukać innych.Super! Bardzo, bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńNiestety z odmianami jest problem, trzeba szukać aktualnych niestety. Ale sam sposób zakładania, prowadzenia ogrodu jest super.
Usuń