Napychanie spiżarki zapasami zbliża się ku końcowi, choć
nigdy nie wiadomo, co mi strzeli do głowy.
W tym roku mam wyjątkowo nawet kompoty ze śliwek i kilka słoików z brzoskwiń.
Jak mam już myśl o skończeniu przetworów
to trafia się okazja zakupu owoców lub warzyw w super cenie i znowu wpadam w
prace przetworowe. Skończyłam produkcję soku z aronii, zostawiłam 2 kg w
zamrażarce na ewentualną nalewkę lub inny pomysł (szczerze to zapomniałam o niej
i dorobiłam teorię do sytuacji, bo sokownik umyty, osuszony i spakowany na
strychu już wylądował). W tym roku
pobiłam rekord zapasów na zimę, skończyły mi się zupełnie słoiki, nawet zapas
ze strychu został zniesiony. Sok z aronii wylądował również w 5 pół litrowych słoikach
i 2 litrowe. Uwielbiam ten czas, gdy brakuje mi półek w spiżarni na ustawianie
przetworów. Jeszcze została kapusta do zakiszenia, zakup ziemniaków, cebuli,
czosnku (mojego własnego mamy kilka główek tylko, a my uwielbiamy czosnek) i jabłek
na zimę. To na pewno jeszcze musimy załatwić
przed 1 listopada. W między czasie
zrobimy trochę wędlin, pasztetów do zamrażarki wrzucę oraz natopię smalcu i
będziemy gotowi na przyjście zimy. Opał jest zgromadzony, brykiet papierowy
produkowany. W ogrodzie jeszcze trwają jesienne zbiory i prace. A przed nami
uroczystość z okazji osiemnastych urodzin najstarszego syna. Goście zaproszeni,
sporo nas będzie, więc muszę zająć się rozsądnym przygotowaniem tego
wydarzenia, ale o tym innym razem Wam napiszę.
Na zdjęciu widać mniejszą część zapasów, bo tylko kompoty ze śliwek, soki z aronii oraz mój rarytas tegoroczny suszone pomidory zalane olejem. Przepraszam, że moje słoiczki nie wyglądają tak perfekcyjnie, ale przy tej ilości, nie miałam już zapału do ściągnięcia wszystkich kartek pozostałych po innej, wcześniejszej zawartości słoików. Nie robię wymyślnych ozdób na nakrętki, u nas przetwory pełnią rolę praktyczną, a nie ozdobną. Robię takie zabiegi przy słoiczkach, które chce komuś ewentualnie podarować, a dla naszego użytku są jakie widać.
Przepis na śliwki w słodkim syropie.
100 g cukru na każde 300 ml wody oraz 1 goździk. Ilość
starcza na jeden litr kompotu. Zagotowujemy wodę z cukrem i goździkiem, w
słoiku układamy umyte (polecam na ostatnie płukanie śliwek dodać łyżkę sody, następnie
wypłukać czysta wodą) i wypestkowane śliwki. Zalewamy owoce gorącym syropem,
zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 30 minut litrowe słoiki, zaś pół litrowe
przez 25 minut. Po pasteryzowaniu wyjmujemy dokręcamy nakrętki i odstawiamy do
góry dnem, aż ostygną, następnie sprawdzamy czy denko nakrętki się wciągnęło i
możemy odstawić słoiki do spiżarni. Ja zrobiłam 16 litrowych słoików, będą zimą,
jako dodatek do deserów, ciasta lub jako samodzielna przekąska, z syropu można będzie
zrobić kompot do obiadu dorzucając np. jabłka. Podobnie wykonałam brzoskwinie w
syropie (są takie jak z puszki) tylko nie dodałam goździków i proporcje
zmieniłam 150 g cukru na 300 ml wody. Obrałam brzoskwinie z włochatej skórki,
pozbawiłam pestek i pokroiłam na ćwiartki, resztę dokładnie tak samo jak przy śliwkach
wykonałam.
Zapasy imponujące podziwiam pani zaangazowanie w domowe przetwory pozdrawiam i czekam na dalsze wpisy zwlaszcza ten z urodzin syna
OdpowiedzUsuńOoo,ale super! Ja niestety mam mało miejsca,wynajmuję pokój i jakoś trzeba ze współlokatorami się dzielić miejscem.... I zamrażarka malutka, taka 1 komorowa,bez szuflad, ale w połowie napchana jarzynką z domowego ogródka :)
OdpowiedzUsuńU mnie też w piwnicy pełno. Mąż obiecał dodatkową półke. Teraz niestety musiałam spasować bo 53 dni do porodu zostały trzeba szykować torbę do porodu i dla Małej pokój ale moja kochana Mama dzielnie pomaga z burakami i marchewka i grzybkami bo lubimy na ciepło do obiadu.
OdpowiedzUsuńA można wiedzieć jak robicie marchewkę??
UsuńA czemu służy soda w ostatnim płukaniu śliwek? Pozdrawiam, Zuzanna
OdpowiedzUsuńChodzi o oczyszczenie skórek śliwek z bakterii, można dodać do wody jeszcze ocet dzięki temu oczyszczamy owoce ze środków chemicznych. Podam fakt - śliwki umyte wodą mnie uczulają, śliwki wypłukane w wodzie z sodą nie. Więc chyba działa.
UsuńA jak się robi brykiet papierowy? Rozumiem, że służy on do palenia? Będę wdzięczna za odpowiedź i instrukcję :-). Joanna
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, gapa ze mnie :-) Już znalazłam wpis sprzed kilku dni.... Joanna
OdpowiedzUsuńTeż lubię mieć dużo zapasów. Myślę właśnie czy nie zrobić śliwek w syropie. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńTwoje zapasy są niesamowicie imponujące. Nigdy nie robiłam, ale kusi mnie by zrobić w przyszłym sezonie trochę swoich przetworów;)
OdpowiedzUsuń