Moja rodzina uwielbia ryby, ale dla naszej piątki to najlepiej
nic poniżej kg masy rybnej nie powinno pojawić się na stole. Niestety ryba jest
obecnie dość droga, więc trzeba zrobić małe oszustwo by tej ryby wydawało się
pozornie dużo. Wiele osób nazywa to danie Ryba po grecku, ja nazywam zwyczajnie
Ryba z warzywami. Rodzina bardzo lubi ją podana z gotowanym ryżem.
Składniki:
½ kg ryby (dowolnej, ja użyłam mintaja)
Włoszczyzna (bez kapusty)
3 cebule
2 czubate łyżki koncentratu
2 szklanki wody
Sól
Ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy 1 sztuka
Papryka ostra ¼ łyżeczki
Tłuszcz do smażenia (ja robię na smalcu, już wiele razy
wspominała, że nic nie smażę na oleju, oleje używam w kuchni tylko na zimno)
Mąka do panierowania ryby (ja używam kukurydzianej, może być
ryżowa i pszenna)
Całą włoszczyznę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach,
cebulę siekam w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i duszę przez chwilkę
cebulę, aż będzie szklista, (czyli taka jak by przezroczysta). Wrzucam na patelnię włoszczyznę i podlewam
wodą, lekko solę, dokładam ziele, liść i przykrywam. Dusze tak warzywa przez
około 20 minut. W tym czasie smażę rybę - (przy rozmrażaniu lekko sole każdy kawałek),
następnie panieruję w mące i układam na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażę na
jasny złoty kolor. Do warzyw dodaję koncentrat rozrobiony w ½ szklanki wody,
doprawiam do smaku papryką i ewentualnie dosalam. Jeszcze przez około 5 minut
gotuje całość, ewentualnie dolewam więcej wody, by był widoczny sos pomiędzy warzywami,
do ryżu się przyda więcej wilgoci.
W naczynia żaroodpornym układam warstwę warzyw i ryby, na to
warzywa, ryba i na wierzch warzywa. Dogotowując ryż w ciepłym piecyku podduszam
jeszcze całe danie rybne. Po prostu wkładam razem z ryżem do piecyka. Oczywiście
danie to można podać z pieczywem, ziemniakami, ale u nas najbardziej jest
lubiane z ryżem.
Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu na ciepło ryby nie jadłam.
Częściej są bitki (każde mięso, co się ubije) w warzywach (marchew, troszkę pietruszki i odrobina seleru)
Czy z ziemniakami, czy z ryżem podane.W wesji wegańsko/wegetariańskiej będzie to albo sojowy kotlet ala schabowy, lub kawałek selera.Ugotowany podsmażony seler i dodaję do warzyw.