Dziś chce zrobić pampuchy/kluski na parze, parowce/pyzy drożdżowe
nie wiem, pod jaką nazwą znacie, więc pisze nazwy, które przyszły mi do głowy.
Robię dwa rodzaje klusek na parze, jedne na mące orkiszowej, drugie bezglutenowe
na mące M&S i kaszy jaglanej. Przygotowałam sobie mleko roślinne i kasze jaglaną dzień wcześniej, by po południu zająć się tylko kluskami, które podam z sosem jagodowym (znalazłam jeszcze słoiczek z lata w spiżarce).
Obydwa
rodzaje robię na mleku kokosowym, obecnie nie używam mleka słodkiego w domy,
chyba, że do zrobienia jogurtów. Kupując mleko kokosowe wydałabym dość spora
kwotę, do tego są tam różne dodatki, które nie zawsze mi przypadają do gustu.
Robiąc mleko kokosowe w domu, wydaję niewiele, znam skład i mogę dostosować go
do potrzeb i smaków domowników.
Na zdjęciu jest moja wczorajsza produkcja: mleko kokosowe i
owsiane. Czasem robię jeszcze ryżowe i bardzo rzadko sojowe.
Mleko kokosowe robię podobnie jak owsiane. Kupując wiórki na
mleko kokosowe zwracam uwagę by nie zawierały w składzie siarki. Jeśli zakupię wiórki nawet w cenie 15 zł za kg, koszt litra mleka kokosowego wyniesie około 2 zł, więc cena nie jest wysoka.
Przepis na domowe mleko kokosowe:
- szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanki wody przegotowanej
Zalewam wiórki na noc dwiema szklankami przegotowywanej,
gorącej wody (można to samo zrobić rano przed wyjściem do pracy), potem blenderuję całość i przelewam przez gęste sito, a potem przez gazę, dolewam 2 szklanki
przegotowanej wody i gotowe, mam mleko kokosowe, które świetnie zastępuje mleko
krowie. Właściwie nie powinnam nazywać płynu kokosowego mlekiem, ale raczej
napojem kokosowym, jakoś tak się ogólnie przyjęła nazwa mleko i z rozpędu jej
używam.
O, kolejny ciekawy pomysl, dziekuje.
OdpowiedzUsuńPytanie: dlaczego trzeba tak dokladnie przecedzic ten mix? Czy 'pozostalosc' jakos wykorzystujesz czy sa to 'smieci' i nalezy je wyrzucic?
Pozdrawiam
Mleko owsiane będzie zbyt gęste bez przelania przez sito. Co do pozostałości po robieniu mleka ja używam do zagęszczenia kotletów np. owsianką, wiórków do ciastek lub suszę i mielę na mąkę do wypieków. Owsianką zagęszczam zupy, sosy, dokładam do pasztetów. Staram się nie wyrzucać resztek z przyrządzenia mleka.
Usuń