- 100 g skrobi ziemniaczanej/mąki ziemniaczanej
- 100 g maki kukurydzianej
- 300 g maki gryczanej
- 1,5 łyżki cukru
- ¾ łyżki soli
- 4 łyżki siemienia lnianego całego (można dodać różne nasiona)
- 25 g drożdży świeżych
- 550 ml wody letniej
"Nie trzeba mieć więcej niż inni, by żyć pełniej. Wystarczy prosta codzienność: naprawianie tego, co się da, tworzenie po swojemu, domowe jedzenie i cisza, która pozwala oddychać. Godne życie nie polega na pokazie, lecz na tym, co daje realną satysfakcję i spokój — we własnym rytmie, bez presji opinii."
wtorek, 11 lipca 2017
Chleb z mąki gryczanej
2 komentarze:
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"

Składniki czekają na upieczenie chlebka i bułeczek.
OdpowiedzUsuńMoże jutro mi się uda wieczorem z chlebkiem, prosta robótka.
U mnie tyllko jest jeden problem, piekarnik rozgrzewam "na oko".
Dużo w nim robiłam i zapiekanki z cukini z ryżem i pizzę, czy piekłam pokrojone ziemniaki, ciasto itd. Dla zabezpieczenia przed szybkim przypaleniem druga blaszka jest nad położonym jedzeniem.
Jednak chleb to nie to samo.
To albo się uda albo nie :)
Kiedy ma być upieczony, sprawdzasz patyczkiem, czy nic nie ruszasz?
Ja chleba nie sprawdzam patyczkiem. Tylko po wyjęciu stukam w niego, jak ma głuchy odgłos (jak bym uderzała w pudełko tekturowe) to jest ok, jak nie to wraca do piecyka.
Usuń