Często nie mamy czasu, chęci, czujemy się gorzej i zrobienie
obiadu domowego bywa trudne. Chwytamy wtedy za coś gotowego, a potem mamy
wyrzuty sumienia, czujemy się nie fajnie z tym, bo miało być zdrowo i
oszczędnie, a my polegliśmy. Ja na takie
dni mam zestaw dań szybkich, staram się mieć coś w słoiku lub mrożonego, właśnie
na dzień, kiedy nie mam czasu, chęci, zapału lub musi to zrobić ktoś inny z
domowników nie ja. Polecam metodę gotowania więcej np. sosu mięsnego lub
warzywnego i część mrozimy lub pasteryzujemy, ja chętnie pasteryzuję takie
sosy, bo nie tracę czasu na odmrażanie, wlewam do garnka i dogotowuję makaron,
ryż, kasze lub ziemniaki, wyjmuję np. buraczki ze słoika z domowych wyrobów lub
ogórki, paprykę i mam szybki domowy obiad, bez stresu i wyrzutów sumienia. Pasteryzuję
również np. wywar z mięsa gotowanego do pasztetu dzięki temu mam szybką bazę do
zupy, mogę wrzucić ziemniaki i warzywna mrożonkę i po 30 minutach mam gotową
zupę. Podobnie robię z innymi zupami również zaprawianymi śmietaną. Jak zostanie
z obiadu pasteryzuję i odstawiam do lodówki, będzie na dzień, kiedy brak czasu
i chęci na gotowanie.
Mam też szybkie dania bez wcześniejszych przygotowań
Makaron z sosem pomidorowym – wystarczy przesmażyć cebulę z dowolna
wędlina lub mielonym mięsem, dokładam koncentrat, przyprawy odrobinę wody w tym
czasie gotuje makaron/ryż i gotowe danie w 30 minut.
Ziemniaki, jajko sadzone i szpinak/marchewka/brokuły –
gotujemy ziemniaki, warzywa z mrożonki i smażymy jajko. Porządny obiad na
szybko. Tani i zdrowy.
Ryż z owocami – dowolne owoce w sezonie letnim, ryż
wymieszany na gorąco z masłem, cukrem i cynamonem przekładam warstwami z
owocami, polewam śmietaną i do pieca na 30 minut. Szybko, tanio, zdrowo i
dzieci kochają tą zapiekankę.
Makaron z czosnkiem i ziołami – gotuje makaron, ścieram
czosnek, mieszam z oliwą i ulubionymi ziołami, mieszam wszystko razem z
odsączonym gorącym makaronem. Najszybszy obiad, jaki znam. Dokładam czasem
oliwki posiekane, chili w płatkach, czasem posypię posiekanym jajkiem gotowanym,
żółtym serem tartym lub fetą. Zależy, co mam pod ręką.
Naprawdę nie musimy stać godzinami w kuchni by jeść domowe
obiady. Owszem lubię gotować, ale nie zawsze mam na to chęć i czas, zatem
sięgam po domowe gotowce lub szybkie dania robione od podstaw w domu.
Domowe dania są naprawdę zdrowsze i tańsze. Smak łatwo dostosować
do domowników, nie jemy konserwantów i wzmacniaczy smaku, wiemy, kiedy to danie
zostały przygotowane, z jakich składników. Możemy sami dostosować te składniki,
które są wskazane dla naszych domowników, a nie godzić się na to, co daje nam
producent. Polecam domowe obiadki.
Ciekawy sposób na makaron z tym krojonym jajcem gotowanym, wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńMoim szybkim daniem jest ryż z warzywami albo tuńczyk w sosie pom z penne :D
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością czytam Pani wpisy. Proszę o więcej, pozdrawiam serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak pasteryzujesz taki sos? Ile potem może stać?
OdpowiedzUsuńNo i smaczniejsze niż kupne!
OdpowiedzUsuń