Pytacie jak gotuję barszcz ukraiński, aż wstyd pisać bo robię go zwyczajnie z mrożonej mieszanki. W tej kwestii jestem leniwa.
Składniki na 4 osób na dwa dni:
- 2 paczki mrożonej mieszanki – barszcz ukraiński
- kawałek mięsa u mnie 3 skrzydełka kurze np.
- 5-6 ziemniaków zależnie od wielkości, czasem 4 jak są duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- łyżka lubczyku
- łyżka majeranku
- pieprz, sól do smaku
- 4 litry wody
- ½ cytryny (wyciskam z niej sok)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki (pszenna, orkiszowa, żytnia jak lubimy)
Do garnka wkładam mięso, zalewam woda i góruję około 30
minut, zbieram tak zwane szumowiny, dorzucam przyprawy, mrożonkę oraz obrane i
pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotuję całość do miękkości, dodaje sok z
cytryny, doprawiam do smaku. Jogurt mieszam z mąką, dodaję ciepłej zupy by
zahartować jogurt i wlewam do zupy (nie gotuję jej w czasie wlewania jogurtu),
dokładnie całość mieszam i dopiero teraz gotuję jeszcze około 2-3 minuty. To
taka moja szybka wersja barszczu ukraińskiego. Wiem, wiem, leniwiec ze mnie,
czasem używam osobnych składników, ale to naprawdę czasem, raczej opieram się
na gotowej mieszance warzywnej.
Takie proste przepisy też bardzo potrzebne, dziękuję i pisz jak tylko możesz.
OdpowiedzUsuńPostaram się, ale często utknę z praca lub książką :)
UsuńNo i pięknie! Mrożone warzywa to żaden wstyd. Gorzej gdyby był to mrożony gotowiec. Fajnie, że piszesz jak przyprawić bo ja zawsze o czymś zapomnę.
OdpowiedzUsuńJedyne gotowce u nas to mieszanki warzyw mrożonych lub przypraw typu curry, przypraw do grilla itp. Do barszczu ukraińskiego nie chce mi się komponować samej warzyw i sięgam do gotowca :)
UsuńZa mną barszczyk ukraiński chodzi już z 2 tyg. Tylko że u mnie w domu jem go tylko ja. Ani mąż ani syn nie za bardzo lubią. A nie potrafię ugotować mało i później jem go z 3dni😀😀 chyba się w końcu skuszę.
OdpowiedzUsuńJa go głównie zimą robię, bo latem nam słabiej idzie, w tym roku mam w planach zrobić własne mieszanki na barszcz mrożone.
UsuńSzczególnie zimą, posiłkujemy się warzywami mrożonymi.Na szybkie danie są idealne.
OdpowiedzUsuńA już w obecnych czasach ,to idealne rozwiązanie,aby mniej chodzić po sklepach.
Nie wszystko da się zawekować w sezonie,czy zamrozić ,jak zamrażalnik mały.