poniedziałek, 31 stycznia 2022

Gofry bez mąki pszennej

 



Gofry bez mąki pszennej

Uwielbiamy w niedzielny ranek zrobić na śniadanie domowe gofry, zjadamy je z domowym dżemem – truskawkowym, z nektarynek  lub z czarnej porzeczki. Czasem z miodem lub cukrem pudrem. Do tego kawa/kakao i to jest nasz czas na ranek niedzielny. Lubimy naprawdę takie śniadanie, w sezonie owocowym jadamy ze świeżymi owocami i bitą kokosową śmietaną lub polane miodem owoce. 




Składniki na około 12 kwadratowych gofrów:

150 g mąki gryczanej lub kukurydzianej

150 g mąki ryżowej

100 g mąki ziemniaczanej (wszystkie trzy rodzaje mąki można zamienić na 400 g pszennej)

100 g oleju/roztopionego masła

4 jajka

½ l. mleka (krowie lub roślinne) lub wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru waniliowego

Szczypta soli

Mieszam rózgą wszystkie składniki i odstawiam na 15 minut, następnie nalewam łyżką wazową ciasto na gofrownicę smażę przez 5 minut. Jeśli chcemy by nie zmiękły ustawiamy pionowo najlepiej na takim stojaczku do grzanek lub zjadamy zaraz po usmażeniu (tak jest u nas, schodzą od ręki).  

Gofry to fajna alternatywa na niespodziewanych gości, można je podać również na słono jak ominiemy cukier waniliowy w cieście i potem podamy np. z szynką, twarożkiem, łososiem, możemy pokroić na trójkąty, do ciasta dodać curry i posmarować humusem, posypać podprażonym sezamem lub słonecznikiem. Możemy zrobić twarożek z chrzanem i posmarować a następnie przybrać świeżym szpinakiem. Możemy nałożyć pasztet i kropelkę keczupu, albo posypać wędzoną papryką. Wariantów jest tyle ile nasza wyobraźnia da radę.

4 komentarze:

  1. Robię regularnie gofry z przepisu z Twojego bloga (gofry gryczane), zawsze mi wychodzą. :-) Miałam kiedyś nadmiar mąki gryczanej i trafiłam na Twój przepis. Spróbuję tych z mąką kukurydzianą. Mam niestety kiepską gofrownicę, taką raczej zabaweczkę, kupioną lata temu w Biedronce. Musiałabym pomyśleć o gofrownicy z większą mocą, żeby gofry wychodziły naprawdę chrupiące, ale trochę ten zakup odkładam. Gofry są świetne ogólnie jako pomysł na śniadanie i na słodko i na wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofry z tego przepisu wyszły przepyszne :) idealnie wyrosły, ciasto dobrze się nakładało, nie przywieralo. Polecam :)

      Usuń
  2. ooo bardzo dziękuję za te pomysły :)
    a możesz podsunąć info jaką masz gofrownicę i czy jesteś zadowolona? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam piętnastoletnią gofrownicę Tefal, nigdy nie naprawiana, straciła tylko osłonkę od lampki zielonej, działa bez problemu od tylu lat.

      Usuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"