Dawno nie dzieliłam się z Wami naszym jadłospisem, u nas
prym wiądom warzywa jednak gotowane, najstarszy syn najłatwiej je przyswaja, a nie
chcemy by pomijał warzywa w swojej diecie. Nie jadamy zupełnie żadnych słodyczy,
zatem co jakiś czas w tygodniu średnio co dwa dni pieczemy domowe ciasto. Na
śniadanie jadamy różnie bo nie jemy o jednej godzinie wszyscy śniadania, ale są
to z reguły – granola domowa z roślinnym domowym „mlekiem”, jajecznica, owsianka, gofry, grzanki z
miodem/domowym dżemem, jajka na miękko. Ze sobą na drugie śniadanie zabieramy
kanapki z domową pieczenią, serem żółtym (tylko młodszy syn i córka), pastą
rybną, jajeczną, pasztetem domowym, wędliną domową itp. Plus sałatka warzywna np.
pomidory, szczypiorek, oliwki z łyżką oliwy, doprawione sola i pieprzem,
kolejna to sałata, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki z łyżka oliwy, doprawione
solą i pieprzem lub zwyczajnie ogórek kiszony lub świeży, kilka rzodkiewek.
Owoce jabłka, śliwki, banan. Córka jak ma mniej lekcji to zabiera ze sobą jogurt
lub serek np. waniliowy.
Poniedziałek
Rosół
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Wtorek
Krupnik
Filety z kurczaka smażone z mieszanką chińska, ryż. Wersja
dla wrzodowca: filet z kurczaka gotowany na prze wraz z warzywami, ryż gotowany
z masłem
Ciasto cytrynowe
Środa
Krupnik
Ryba smażona, marchewka gotowana, ziemniaki z koperkiem. Wersja
dla wrzodowca: ryba gotowana na parze, ziemniaki, marchewka gotowana.
Czwartek
Sos pomidorowy z wołowym mięsem mielonym, makaron, surówka z
kiszonego ogórka.
Ciasto czekoladowe
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, jarzynowa z ziemniakami dla wrzodowca (źle znosi kapustę)
Naleśniki z domowym
dżemem. Wersja dla wrzodowca: jajo sadzone na parze, ziemniaki, mizeria z
jogurtem kozim
Sobota
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami, surówka z
kapusty. Wersja dla wrzodowca: kurczak obrany ze skórki, ziemniaki gotowane na
parze z warzywami.
Niedziela
Barszcz ukraiński
Gołąbki bez zawijania, ziemniaki. Wersja dla wrzodowca: burger wołowo - drobiowy gotowany na parze z ziemniakami i gotowana marchewką.
Ciasto – pleśniak
Powyższy jadłospis nie jest wskazówką dietetyczną, jest on stworzony
według naszych preferencji – stan zdrowia, nasze smaki, możliwości finansowe itp.
Nasza rodzina jada bezglutenowo, więc makarony występujące w jadłospisie są
ryżowe świderki lub penne. Krupnik ugotowany jest z kaszą gryczaną niepaloną –
białą, ryba panierowana domową „bułką” tartą z naszego wypieku pieczywa. Podobnie
ciasta są w wersji bezglutenowej upieczone na bazie mąki ryżowej, ziemniaczanej
i gryczanej. W obiadowych daniach nie pojawia się wieprzowina z powodu mojej alergii,
wieprzowina występuje tylko jako dodatek do kanapek.
Dziękuję za jadłospis, wszystkie pomysły wykorzystam.
OdpowiedzUsuń