Naleśniki z nadzieniem z kapusty kiszonej i pieczarek
Nadzienie
½ kg kapusty kiszonej
6-8 sztuk pieczarek
1 średniej wielkości cebula
Łyżka oleju/oliwy
Sól, pieprz do smaku
Kapustę wkładamy do garnka, nie odciskamy zbyt mocno z soku
by nie była za mało kwaskowa, zalewamy wodą tak by przykryć kapustę i gotujemy
od momentu zwarzenia około 30 minut na małym ogniu, tak by lekko pyrkała. Odcedzamy
kapustę i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki myjemy, ścieramy na warzywnej
grubej tarce, siekamy cebule w drobną kostkę. Kapustę siekamy drobno jak do
świątecznych pierogów. Wlewamy olej/oliwę na patelnię i na rozgrzaną wrzucamy
cebulę smażymy do momentu, aż zrobi się szklista. Dodajemy pieczarki i smażymy
je do czasu, aż odparują wodę i się lekko podsmażą. Dodajemy posiekaną kapustę
i razem dusimy wszystko około 2-3 minut, doprawiamy do smaku i odstawiamy
farsz.
Naleśniki z mąki pszennej/orkiszowej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Naleśniki bez glutenu (20/22 szt.)
- 320 g mąki ryżowej/kukurydzianej
- 320 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek oliwy/oleju
- 400 ml wody
- 400 ml mleka (można dać 800 ml tylko wody)
- szczypta soli
- 6 jajek
Wybijamy jajka i mieszamy z oliwa i wodą, następnie dodajemy
mąki i szczyptę soli. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut.
Dla każdej wersji naleśników sposób przygotowanie.
Ja nalewam sobie do miseczki małej oliwę/olej i pędzelkiem silikonowym
smaruję patelnię przed wlaniem ciasta na patelnię. Nalewam ciasto chochelką do
zupy, robię dość cienkie naleśniki by łatwiej je potem było można zawijać, nie
ma potrzeby smażyć na mocny złoty kolor, bo i tak będą zapiekane.
Gdy już mam usmażone naleśniki, nagrzewam piecyk do 175
stopni i szykujemy naczynie żaroodporne i smarujemy je tłuszczem, ja robię to
tym samym pędzelkiem co wcześniej smarowałam patelnię. Następnie nakładam na
środek łyżkę stołową nadzienia i składam najpierw dwa boli następnie drugie dwa
i powstaje taka kopertka. Układam naleśniki w naczyniu, a następnie smaruję je
olejem/oliwa również tym samym pędzelkiem. Wstawiam do piecyka na środkową półkę
i zapiekam 30-35 minut. Moja rodzina lubi posypać przed jedzeniem naleśniki
wędzona papryką.
Wiem, że w czasie przepisu zmieniłam formę osobowa, ale tak
jakoś wyszło, przepraszam.
Jak zawsze sprawdzone, smaczne i niezbyt drogie, rozgrzewające danie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń